Дітям-інвалідам Шацького району допоможуть інтегруватися в соціальне життя

03 Січня 2017, 10:05
1594 Джерело: volynnews.com

Любомльський Центр медико-соціальної реабілітації дітей-інвалідів на базі дитячого відділення територіального медичного об’єднання Любомльського та Шацького районів відкрили три роки тому. Заклад денного перебування розраховано на 10 ліжкомісць.

Реабілітацію тут проходять дітки, які мають проблеми з нервовою системою, вроджені вади розвитку, захворювання опорно-рухового апарату, органів дихання тощо. З ними працюють педіатр, невропатолог, логопед, реабілітолог, психолог, масажист.

Про це повідомляє прес-служба Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

Окрім медичних процедур, фахівці допомагають особливим пацієнтам опановувати побутово-соціальні навички, розвивати свої здібності, інтегруватись у соціальне життя суспільства. Розрахований заклад на дітей із Любомльського та Шацького районів. Проте через відсутність транспортного сполучення не всі батьки мають змогу возити малят на процедури.


 

Юна пацієнтка центру Мар’яна Кушнір знайома із закладом з дня його відкриття. Дівчинка періодично проходить тут реабілітацію. Її мама Наталія розповідає, що донька народилася здоровою. Проблеми розпочалися згодом. Дівчинка перехворіла на менінгоенцефаліт, що дало ускладнення і вплинуло на подальший розвиток дитини.


 

Масаж, фізичні вправи, медичні процедури, заняття з психологом та логопедом – тепер звична річ для одинадцятирічної Мар’янки. Окрім любомльського Центру, дівчинка проходить реабілітацію в лікувальних закладах Києва та Хмельницького. Саме в столиці Наталія Кушнір помітила, що після оксигенотерапії стан її дитини покращується. Тоді жінка й запропонувала батькам, чиї діти також проходять реабілітацію в любомльському Центрі, звернутися у представництво Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» із проханням допомогти придбати кисневий концентратор.


 

«Особливі дітки потребують постійного лікування та відновлення. Таких у нашому районі багато, тому ми пішли назустріч ініціативним батькам та на умовах співфінансування придбали концентратор. Майже 90 відсотків сплатив Фонд, а це – 16,5 тисячі гривень, решту коштів зібрали власними силами батьки», – каже керівник любомльського представництва Фонду Лариса Солом’янюк.


 

«Зручно, коли можна пройти процедури на місці. Це економить наш час та гроші, – зауважує пані Наталія. – У нас є така проблема, і нічого з цим не поробиш. Наше основне завдання – навчити дитину обслуговувати себе. Добре, що є люди, які йдуть назустріч та допомагають».

Завідувачка педіатричного відділення територіального медичного об’єднання Зінаїда Бондаренкозазначає, що в районі нараховується близько 250 дітей-інвалідів. На базі Центру медико-соціальної реабілітації створено всі умови, щоб дітки могли пройти ефективний реабілітаційний курс.


 

«Хоча кисневий концентратор – новинка для нашого району, та показів для застосування апарата дуже багато. З його допомогою дітям можна робити ефективні кисневі коктейлі та інгаляції. Оксигенотерапія здатна не лише лікувати, а й запобігати хворобам. З її допомогою дітки краще розвиваються, у них поліпшується сон, підвищується імунітет, покращується робота кишково-шлункового тракту, нервової системи, головного мозку», – розповідає про переваги концентратора Зінаїда Бондаренко.

І батьки, і медики кажуть: результат після оксигенотерапії помітний. І це – найголовніше. Адже навіть найменші успіхи дитини – радість для тих, хто вкладає в неї сили і душу.


 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39