На якому місці опинилася Шацька ОТГ у рейтингу громад

21 Листопада 2019, 16:25
Шацьк 2449
Шацьк

Децентралізатори проаналізували бюджети 806 ОТГ України за 9 місяців цього року. 

Рівень фінансової забезпеченості об’єднаних громад і надалі залишається одним із головних аспектів у питаннях визначення їх спроможності забезпечувати виконання тих завдань і функцій, якими вони наділені, – йдеться на сайті Децентралізація.

За підсумками січня-вересня 2019 року, експерти проаналізували окремі фінансові показники 806 ОТГ, а саме - здійснили розрахунок чотирьох показників, які характеризують фінансові аспекти діяльності об’єднаних територіальних громад:

– доходи на душу населення (співвідношення обсягу надходжень доходів загального фонду без трансфертів до кількості мешканців відповідної ОТГ);

– рівень дотаційності бюджетів (співвідношення обсягу базової чи реверсної дотації до суми доходів загального фонду ОТГ без урахування субвенцій з державного бюджету);

– питома вага видатків на утримання апарату управління у фінансових ресурсах ОТГ (відсоткова частка видатків на утримання апарату управління органів місцевого самоврядування у сумі доходів загального фонду без урахування трансфертів з державного бюджету);

– питома вага заробітної плати у видатках загального фонду (відсоткова частка проведених із загального фонду бюджету видатків на заробітну плату з нарахуваннями до обсягу видатків загального фонду бюджету без урахування трансфертів, перерахованих з бюджету ОТГ до інших бюджетів).

806 ОТГ експерти згрупували за критерієм чисельності населення. Крім цього, для більш коректного порівняння всі міста обласного значення, у яких відбулася процедура об’єднання чи приєднання згідно Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», виділені в окрему групу:

Група 1 – ОТГ з чисельністю населення понад 15 тис. жителів;

Група 2 – ОТГ з чисельністю населення від 10 до 15 тис. жителів;

Група 3 – ОТГ з чисельністю населення від 5 до 10 тис. жителів;

Група 4 – ОТГ з чисельністю населення менше 5 тис. жителів;

Група 5 – ОТГ-міста обласного значення

Відповідно до цих критеріїв, Шацька ОТГ входить до третьої групи з чисельністю населення 5-10 тисяч осіб, у якій є 267 ОТГ.

Рейтинг Шацької ОТГ у першому показнику, де аналізувалися доходи загального фонду (без трансфертів) на одного мешканця, зупинилась на 172 місці. Адже на кожного мешканця громади припадає дохід в сумі 2223 гривні.

За рівнем дотаційності бюджету з показником в 16% Шацьк має 141 місце.

Стосовно третього показника, то тут громада посіла 106 місце, адже на утримання апарату управління в громаді витрачають 25,6%. 

Четвертий показник, який брали до уваги децентралізатори для формування рейтингу громад, є питома вага суми заробітної плати з нарахуваннями у видах загального фонду: він становить 81,1%, що допоміг опинитися Шацькій ОТГ на 184 місці. 

Зазначимо, що незмінрим лідером цього рейтингу є Боратинська громада, в якій за першим показником доходів на одного мешканця припадає аж 13106 гривень, а на утримання апарату громада витрачає 8,5% свого бюджету. 

Із Волинських громад найнижче опустилася сусідня з Шацьком Головненська ОТГ, де на одного мешканця припадає 746 гривень, а на управлінський апарат використовують 55% коштів бюджету.

Біля Шацької ОТГ «найближче» в рейтингу розташувалися такі громади, як Вишнівська Любомльського району (139), Турійська (152), Прилісненська Маневицького району (159). Нижще Шацька розташувались Іваничівська ОТГ (166), та Гіркополонківська (192).

4

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром