Оновлення нормативно-грошової оцінки потребують 30 сіл Шацького району

18 Листопада 2019, 13:25
1646 Джерело: фото ілюстративне

На оновлення нормативно-грошової оцінки земель населених пунктів Шацького району треба майже 600 тисяч гривень.

Про це на оперативній нараді в Шацькій РДА розповів Микола Гри­цюк, головний спеціаліст відділу міжрайонного управління в Любомльському та Шацькому районах ГУ Держ­геокадастру Волинської області, звітуючи про стан оновлення нормативно-грошової оцінки земель насе­ле­них пунктів у 2019-2020 році.

Він зазначив, що нормативна грошова оцінка земель є однією з основ ефективного використання земельних ресурсів, базою для встановлення орендної плати, виз­на­чення земельного податку, а також складовою Державного земе­льного кадастру. Відповідно до статті 18 Закону України «Про оцінку земель», нормативна грошова оцінка земельних ділянок проводиться не рідше, ніж раз на 5-7 років.

За словами земельника, оновити нормативну грошову оцінку земель потрібно усім населеним пунктам району, крім Світязя, де виготовляється генеральний план села. А це 30 населених пунктів, загальною площею 5,9 тисяч га.

Орієнтовна сума коштів, необхідних для проведення таких робіт, складає 575 тисяч грн. Утім, за­ли­шається під загрозою виконання цих запланованих робіт у Шаць­кому районі, де кошти на оновлення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів у місцевих бюджетах не передбачені, крім Шацької селищної ради та Світязької сільської ради.

Хоча головам селищної та сільських рад відділом Держгеокадастру у Шацькому районі були направлені відповідні листи про те, що у відповідності до план-графіку, погодженого головою облдержадміністрації, на 2017-2019 роки заплановано проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів, а також рекомендували місцевим радам прийняти рішення про онов­лення нормативної грошової оцінки та передбачити кошти на виготовлення такої документації.

На виконання вимог та рекомендацій, в 2017 році Пульмівська та Світязька сі­льські ради уклали договори про розробку документації із землеуст­рою по встановленню меж населених пунктів та проведенню нор­ма­тивної грошової оцінки земель із ДП «Волинський науково-дослід­ний та проектний інститут землеустрою», а у 2018 році Шацька селищна рада – про розробку документації із зем­леустрою зі встановлення меж населених пунктів та проведення нор­масивно-грошової оцінки земель із фірмою ТзОВ «Терразем».

У 2019 році ТзОВ «Терразем» розробило технічні документації із нормативної грошової оцінки земель населених пунктів на території Шацької ОТГ, а сіл Омельне та Підманове – ДП «Волин­сь­кий науково-дослідний та проєктний інститут землеустрою».

9 липня цього року на сесії Шацької селищної ради зат­вердили технічні документації з нормативної грошової оцінки земель населених пунктів (окрім населених пунктів Прип’ять, Плоске та Гаївка), яка вступить в дію з 1 січня 2020 року.

Технічні документації з нормативної грошової оцінки земель на­се­лених пунктів Прип’ять, Плоске та Гаївка Шацької ОТГ затверд­жені пізніше 15 липня 2019 року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування нормативної грошової оцінки зе­мель, тому вступить в дію лише з 1 січня 2020 року

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39