Шачанам на замітку: міфи і реальність про маркування зубної пасти

18 Листопада 2019, 11:55
10469 Джерело: фото ілюстративне

Зубні пасти – це засоби для догляду за порожниною рота, підт­римки здоров’я зубів і вирішення багатьох стоматологічних проб­лем, призначені для щоденного використання. В асортименті су­пер­маркетів і аптек зубних паст безліч.

Яку вибрати, щоб забез­печити і максимальне здоров’я всієї ротової порожнини, і свіжий подих? Завдання не з легких. Тим часом люди не надають особ­­ливого значення питанню, якою пастою чистити зуби, зали­шаю­чись впевненими, що всі засоби практично однакові. Звісно, це не так. Будь-який стоматолог підтвердить: хороша зубна паста сп­равді може позитивно вплинути на стан зубів та слизової обо­лонки рота, – пише газета «Шацький край».

Як правильно вибрати зубну пасту? Передусім потрібно з’ясу­вати, які компоненти містяться в цих засобах. Знаючи, на що саме, читаючи етикетки, необхідно звертати увагу, можна зробити опти­мальний вибір для всієї родини.

Ніяк не можете визначитися? Варто звернутися за консу­льта­цією до стоматолога. Порівняння різних паст стане особливо наоч­ним, якщо ви на деякий час різко змі­ните звич­ний засіб на незнайомий. Через тиж­день або два можна буде оцінити ефект від його застосування та вирішити, чи вар­то коригувати свої вподобання.

Зубні пасти можна розділити на такі основні види:

- гігієнічні – призначені виключно для видалення зубних відкладень і частково для дезодорації порожнини рота;

- лікувально-профілактичні – усувають ті чи інші чинники, що сприяють виникненню захворювань зубів і тканин пародонта;

- лікувальні – включають активні ком­поненти, що впливають безпосередньо на пев­ний патологічний процес у ротовій по­рожнині.

У свою чергу сучасні лікувально-профі­лактичні зубні пасти можна розділити на такі групи: ті, що впли­вають на мінералізацію тканин зуба. Містять: сполуки фтору, спо­луки кальцію, фосфати, комплекси макро- і мікроелементів; ті, що впливають на тканини пародонта і слизову оболонку порожнини рота. Містять: протизапальні агенти, кровоспинні засоби, біо­логічно активні речовини (вітаміни, біостимулятори, екстракти лікарських рослин), антисептики, мінеральні солі; ті, що знижують утворення зуб­ного нальоту. Містять: антисептики, мінеральні солі, сполуки фтору; ті, що знижують утворення зубного каменю. Містять: інгі­бітори (речовини, що сповільнюють) утворення каменю, відбілюючі ре­човини; ті, що знижують чутливість твердих тканин зуба. Міс­тять: сполуки калію, формалін; відбілювальні. Містять: інгібітори крис­талізації, абразивні речовини, перекисні сполуки (натрію борат); ті, що дезодорують (освіжувачі дихання). Містять: освіжу­вачі дихання, антисептики.

Багато сучасних зубних паст мають комбіновану дію, тобто міс­тять декілька активних складових. У той же час один актив­ний компонент може впливати на різні процеси в порожнині рота.

Варто зазначити, що кожна зубна паста має певний термін збе­рігання. Потім вона може стати небезпечною в хімічному і бак­те­ріологічному плані. Тому при купівлі зубної пасти слід переко­на­тися в терміні її придатності.

Часто в ЗМІ і соціальних мережах можна побачити інформацію про те, що кольори смужок на тюбиках зубної пасти несуть певну інфор­мацію. Якщо вірити поширеній думці, зелена смужка на тюбику означає, що до складу цієї пасти входять тільки натуральні про­дукти. Червона смужка свідчить про наявність як синтетичних, так і натуральних речовин. Чорна смужка свідчить про те, що у складі пасти виключно синтетичні речовини. Є, звичайно, і конк­ретніші «експертні» думки з цього питання. Смужки означають від­сот­ковий вміст хімії в зубній пасті. Чорна – 100% хімії, синя – 80% хімії, червона – 50% хімії, зелена – 100% природного продукту.

Дехто вважає, що кольорова мітка на тюбику вказує на абра­зивність (відбілювальні властивості) зубної пасти. Згідно з таким при­пущення тюбик з чорною смужкою містить пасту, яка добре від­білює, але часто користуватися такою пастою не можна, оскі­льки абразив дряпає емаль зубів. Такою пастою можна користу­ва­тися не частіше разу на тиждень. Тюбик із синьою смужкою – у пасті міститься значно менше відбілюючих речовин. Такою пастою ре­ко­мендують зуби чистити не частіше 2-3-х разів на тиждень. І тю­бик із зеленою смужкою – це швидше фітопаста, тому такою слід чистити зуби щодня уранці і увечері.

Як бачимо, думки розділилися. Провізори, які працюють у Ша­ць­кому районі, з цього приводу теж мають різні міркування. Одні прихильні до клієн­тів, які вперто просять дати їм зубну пасту або ж косметичний засіб із зеленою смуж­кою. Інші не надають смужкам особ­ливого зна­чення і запевняють в цьому від­відувачів аптеки. Інші, знаючи сп­равжню роль мар­кувальної смужки, поп­ро­сили поділитися цим з жителями ра­йону, щоб в подаль­шому уникнути зайвих пояс­нень.

То що ж означає колір мітки на тубі? Насправді – це знак для пакувальних ма­шин, а використовується він для того, щоб датчик на конвеєрі міг прочитувати цю розмітку і в потрібному місці відрі­зу­вати тубу (щоб датчик розпізнав мітку, ко­­лір має максимально контрасту­вати з ко­­льо­ром фону).

Як бачите, колір маркування є тех­ніч­ним елементом і не має жодного відно­шення до складу продукту. Сам колір фо­то­мітки виби­рається з тих кольорів, які використовуються в ди­зайні упаковки конк­ретної зубної пасти. Немає ніякої відмінності в упаковці для на­туральної і ненатуральної зубної пасти. Єдине, що дійсно від­різняє натуральну зубну пасту (це стосується і косме­тики) від зви­чайної – знаки тих організацій, які займаються доб­ровільною сер­тифікацією натуральних продуктів і в яких вони прой­шли пере­вірку. Ділити зубну пасту (косметику) на натуральну і синтетичну – досить складна процедура, яку проводять відповідні організації. Вза­галі в історії з маркуванням різноколірними смужками спра­цю­вала відсутність чітких, зрозумілих простому споживачеві крите­ріїв натуральної продукції. Через відсутність зрозумілої і доступної інформації спожи­вачам доводиться вірити сумнівним дже­релам.

Окрім інформації про смужки на тубі, в Інтернеті можна про­читати рецепти приготування зубної пасти в домашніх умо­вах. Для цього пропонують використовувати перекис водню, гліце­ри­нову рідину, масло і корицю. Шацькі фармацевти категорично від­кидають цей рецепт. Адже виготовлення зубної пасти в до­машніх умовах, з інгредієнтами з аптеки – небезпечно. Люди, які не знають, що можна змішувати і в яких пропорціях, мо­жуть наш­ко­дити власному здоров’ю.

У підсумку ще раз варто повторити, що при виборі зубної пасти в першу чергу варто звертати увагу на склад продукту, а також на маркування організацій, які сертифікують цю продукцію. Для по­купця вони несуть значно більше інформації, ніж технічні мітки.

Також, щоб уникнути підробок, бажано купувати зубні пасти не у випадкових місцях, а в аптеках.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром