Як рятувати Світязь: чиновники, експерти і громадські активісти обговорили проблему обміління

11 Листопада 2019, 10:15
4960

Чиновники, експерти і громадські активісти обговорили проблему обміління озера Світязь і висловили власне бачення щодо порятунку перлини Волині.

Про це йдеться у програмі «Позиція!» на 12 каналі. 

В обговоренні взяли участь Ростислав Кравчук, начальник регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області, та Іван Мирка, ексочільник департаменту інфраструктури і туризму Волинської облдержадміністрації.

Наразі Уряд не підтримав пропозицію волинських нардепів щодо виділення 33 мільйонів гривень на порятунок Шацьких озер. Утім, в обласній раді вирішили дати 150 тисяч на наукові дослідження причин обміління. Шацький національний природний парк, у свою чергу, замовив дослідження в одному з львівських університетів.

Читайте також: Нардепи-волиняни вимагають у Верховній Раді створити комісію та вивчити причини обміління Світязя

А поки головними причинами обміління вважають посушливий клімат і застарілі шлюзи. На нові гідроспоруди виділили  більше 300 тисяч гривень, втім, поки що ніякі роботи не виконуються. 

Голова Волинської обласної ради Ірина Вахович запропонувала створити робочу групу, аби зробити грунтовні висновки і дізнатися, чи можна зупинити процес обміління.

Читайте також: В області створили робочу групу, яка вивчатиме проблему обміління Шацьких озер

Іван Мирка зазначив, що Світязь міліє вже не перший рік, вода за цей період відступила від берегів більше, як на 100 метрів. На природні процеси людині вплинути неможливо, проте можна пом'якшити їхню дію і спробувати запобігти катастрофі.

«Основна причина обміління – це клімат. Щодо шлюзів, то на сьогодні неможливо приступити до ремонту гідроспоруди, що розміщена на каналі, який з'єднує озера Світязь і Луки-Перемут. Виявляється, там немає власника. Хоча цей шлюз проблеми не вирішить. А от дощі, які йдуть у Шацькому районі, вже підвищили рівень води в Світязі на 2 см», – наголосив Ростислав Кравчук.

Бачення рішення цієї проблеми є й у Ірини Вахович, Вячеслава Рубльова, Ігоря Палиці, Степана Івахіва та Ігоря Гузя.

Тож що пропонують волинські політики – дивіться у програмі.

Нагадаємо, на сайті Президента України зареєстрували петицію «Порятунок озера Світязь». Поставити свій підпис можна за посиланням: петиція.

Читайте також:

Все, що зараз відомо про обміління Світязя

«Рятуємо наш Світязь» – на відео показали масштаби обміління перлини Волині

 

 

 

Коментарі
11 Листопада 2019, 12:36
Львівський університет (головне не написано, який) з задоволенням "зхаває" ці 150 тис. грн. і нічого толкового не зробивши, зробить дуже "наукові" висновки, що у всьому винувате Сонце, а може і інопланетяни. А щоб конкретніше дати відповідь чи це Сонце винувате чи інопланетяни, попросить додаткове фінансування. Типова схема "розводу".
11 Листопада 2019, 13:22
коментарі до цієї події читайте в новині поо створення робочої групи яка буцімто буде рятувати світязь
11 Листопада 2019, 13:53
1 Викорчувати лохачі<br/>2 Продати викорчовані лохачі<br/>3 Заглушити всі свердловини<br/>4 Посадити хазяїв плантацій<br/>5 Звільнені площі засіяти льоном.
11 Листопада 2019, 19:40
Згідний +дотого завалить урочише Низьке щоб вода пішла через дорогу
12 Листопада 2019, 01:04
Вот и сказке конец... <br/>На пороге сидит его старуха,<br/>А пред нею разбитое корыто.<br/>И жрёт сама свои пончики <br/>И плачет &amp;quot;А мэнэ за шо? &amp;quot;
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024