У Шацькому районі збільшилася кількість ґрунтових шкідників

08 Листопада 2019, 11:00
1824

Спеціалісти Управління фітосанітарної безпеки у базових та інших господарствах Волинської області здійснили обстеження сільськогосподарських угідь та зробили грунтові розкопки в полях сівозміни на виявлення багатоїдних і спеціалізованих шкідників в осінній період. 

Грунтові розкопки проводились за загальноприйнятими методиками. У  базових господарствах провели обстеження  на площі 4,7 тис.га, в інших – 29,8 тис.га, – йдеться на сайті Головного управління Держпродспоживслужби Волинської області.

У зв’язку із теплою погодою, яка спостерігалась у вересні – жовтні, під час розкопок більшу частину шкідників виявили у верхньому шарі ґрунту. Серед видового складу переважали личинки та лялечки травневого хруща, жужелиці,  бульбочкових довгоносиків,  озимої та капустяної совок, хлібних жуків та інші. 

У порівнянні з минулим роком в окремих районах (Володимир-Волинський, Іваничівський, Старовижівський, Шацький) відмічено збільшення підгризаючих совок, зокрема озимої.

У віковому співвідношенні  травневих і червневих хрущів цього року відмічено на майже на одному рівні (І-ІІ - 48% : ІІІ - 52%).

На підставі даних обстежень розробляються  прогнози появи та заходи по боротьбі з шкідниками і хворобами сільськогосподарських культур на наступний рік, що дасть можливість поінформувати  та попередити сільськогосподарського виробника для того, щоб провести захист рослин вчасно, економічно та екологічно обгрунтовано.


Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024