Потрібно дев'ять мільйонів кубів води, щоб наповнити Світязь

06 Листопада 2019, 16:30
6405

Популярний серед туристів Світязь відійшов від берега на відстань 90 метрів.

Що спричинило осушення найглибшого озера, які згубні наслідки це може мати і що планують чиновники, щоб цьому запобігти – у матеріалі 24 каналу.

Що сталося з озером Світязь?

Найглибше озеро в Україні, яке живиться лише підводними водами і опадами, значно зміліло. Внаслідок цього може загинути більша частина рослин і тварин, які живуть у водоймі. Крім того, є імовірність, що постраждають інші водойми карстового походження, розташовані неподалік.

Від берегової лінії вода відійшла на відстань від 10 до 90 метрів.

Читайте також: «Рятуємо наш Світязь» – на відео показали масштаби обміління перлини Волині 

Нардепи-волиняни вимагають у Верховній Раді створити комісію та вивчити причини обміління Світязя

Варто зазначити, що міліє Світязь вже не вперше. Найнижчий рівень води було зафіксовано у 2015 році – озеро обміліло на 20 см. У кінці 2018 року показник також був невтішний, однак все нормалізувалося

Які причини осушення

Експерти визначають низку основних факторів, які могли б спричинити таку ситуацію. Хоч і частина з них піддається критиці.

1

Так, старший науковий співробітник Шацького національного природного парку Петро Юрчук у коментарі 24 каналу заявив: співставивши низку факторів, зафіксованих за 35 років існування парку, експерти дійшли висновку про те, що ситуацію спричинили кліматичні зміни. Передусім – температура повітря підвищилася за літньо-осінній період на два градуси. Також на 72,5 міліметри випадає менше опадів.

Читайте також: Все, що зараз відомо про обміління Світязя

На більш глибоководних озерах цього не помітно, на відміну від Світязя. Тут, за словами експерта, вода “сіла” уже на 38 см. Тобто наразі потрібно приблизно 9 млн кубів води, щоб наповнити водойму

Водночас еколог Володимир Борейко переконаний: зміління озер відбувається у тому числі і «завдяки» суцільним вирубкам лісу. За його словами, Волинська область перебуває у трійці перших в Україні за обсягами лісу, який вирубується

Ліси – це величезний кліматичний чинник. І головна їх цінність полягає саме в стриманні змін клімату, а не в деревині, – пояснив Борейко у коментарі 24 каналу

Натомість Петро Юрчук зазначив: на території Шацького національного природного парку лісів не рубають взагалі, жодних суцільних рубок на території парку немає. Є лише вибіркові – тобто рубають дерева, які повсихали.

2

За ще однією версією, Шацькі озера втрачають воду внаслідок роботи Хотиславського кар’єру в Білорусі, глибина якого – до 70 метрів і розташований він усього за 50 км від парку. Саме кар’єр може забирати воду з українських озер. Проте наразі жодних науково підтверджених аргументів шкоди від цього немає.

Питання білоруського кар’єру повністю не вивчене. Я думаю, що однозначно це не впливає на зміління озер. Оскільки через відсутність опадів вода впала не лише у Шацьких озерах, а й в інших водоймах, зокрема і в ставках та річках на Волині. А кар’єр на все це точно впливати не може, – висловив свою позицію з цього приводу Петро Юрчук.

Згоден з цим і Володимир Борейко: на думку еколога, це – не більше ніж спроба звинуватити країну-сусіда у тому, в чому винні самі.

Чи є загроза повного висихання Світязя?

У Шацькому національному природному парку запевняють: причин для паніки наразі немає. У низці Шацьких озер вода уже трішки піднімається, але повернутися на потрібний рівень без опадів вони не зможуть

Уже цього тижня у регіоні очікують дощі, тому Петро Юрчук сподівається: вода у Світязі підніметься і стабілізується. Однак, якщо опадів не буде – лише грунтовими водами озеро не наповниться і продовжить міліти.

Читайте також: На каналі «Україна» розповіли, що може врятувати Світязь

Без допомоги людини зарадити обмілінню Світязя неможливо, – фахівці

Такі роки уже були. Старожили кажуть, що озеро міліло і доходило до самої глибини. А через певний період набиралося. Якщо цього року буде сніжна зима і достатньо опадів, то ви знову не помітите, що воно було мілке, – пояснив експерт.

Тому говорити про те, що озеро може повністю висохнути, наразі не можна. Хоча кліматичні зміни на водойму, звісно, негативно впливають.

Що далі?

Нардеп від Волині Ігор Гузь уже привертав увагу Верховної Ради до обміління озера Світязь. Так, він звернувся до прем’єр-міністра Олексія Гончарука з закликом негайно втрутитися у ситуацію.

Читайте також: Разом зі Світязем міліють ще два десятки озер Шацького нацпарку – сюжет на Інтері

«Це не істерика, а клич до об'єднання» – відомий волинянин починає боротьбу за Світязь

З трибуни він озвучив і вимоги своїх колег-депутатів з Волині у парламенті:
– негайно створити тимчасову комісію із представників профільних міністерств;
– виділити гроші для її роботи;
– з’ясувати реальну причину зниження рівня води в озері.

За словами Петра Юрчука, зараз ідуть переговори з Інститутом гідротехніки і меліорації, які будуть, зокрема, шукати причини зміління озера і давати конкретні рекомендації, щоб зберегти воду на цій території. Наразі триває переговорний процес. Такі дослідження будуть коштувати близько 200 тис. грн, їх тривалість – близько трьох місяців.

Хто буде фінансувати дослідження, експерт відповісти не готовий. Лише уточнює: Шацький національний парк – бюджетна організація і таких грошей не має. Якщо держава виділить гроші, значить роботи будуть зроблені.

Водночас повинні відремонтувати і старий шлюз, який наразі не працює, а воду стримують мішками з піском. Однак варто зазначити, що повністю перекрити канал не можна, інакше засохне інше озеро.

Однозначно, якщо побудувати цей шлюз і регулятори, перекрити потік з іншого боку або зробити переливну споруду, щоб вода так швидко не сходила, це дасть результат і можна затримати воду в озері на довгий період, – пояснив експерт Петро Юрчук.

На шлюз-регулятор гроші уже виділили. Тепер Шацька ОТГ має зробити його і передати на баланс Шацького національного парку. Однак, за словами Юрчука, станом на кінець жовтня жодні роботи не почалися.

Однак і це не є запорукою порятунку озера – вода все одно буде випаровуватися через спеку. Експерт пояснив: випаровуваність кожного дня за температури 30 і вище градусів складає біля одного сантиметра води. Тобто за місяць може випаруватися до 30 см. Якщо немає достатньої кількості опадів, за літній сезон з території озера може випаруватися до 5 млн кубів води. На сьогодні ж випарувалося 9 млн кубів – наполовину більше.

Якщо ж площа озера продовжить зменшуватися, зникне багато місць нересту риби, вода буде прогріватися довше, а курортний період на озері скоротиться. Світязь в цілому стане менш туристично привабливим і ризикує перетворитися на кілька не надто повноводних озер.

Нагадаємо, на сайті Президента України зареєстрували петицію «Порятунок озера Світязь». Поставити свій підпис можна за посиланням: петиція.

Коментарі
06 Листопада 2019, 20:20
То що робити з лохиною Луценка
06 Листопада 2019, 20:42
Хай лохінщикі свою воду у Світязь возять.
06 Листопада 2019, 22:47
А місцева влада надалі валяе дурака,ніби ніякоі шкоди лохини не роблять,ВСЬО ВИ ВРЕТЕ,Єто карьер бульбашский виноват!!!
07 Листопада 2019, 18:49
Брехня повна. <br/>В 2018 - все добре.<br/>В 2017 - все добре <br/>В 2016 - все добре<br/><br/>А після появи в 2018 мегаплантацій лохин в Положеві<br/>В 2019 - мегаобіління<br/>Співпадіння????<br/><br/>Луценків і директорку парку на нари!!!!!
07 Листопада 2019, 22:42
Скільки на лохинах свердловин? Яка їх глибина? Скільки часу качають? Скільки вже викачали? Скільки ще планують?<br/>Прості питання. А в парку мусять ще бути професіонали, які мають норм освіту!
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39