На Волині зменшується кількість пунктів штучного запліднення тварин

04 Листопада 2019, 09:40
4813

ДП «Волинське облплемпідприємство працює над організацією селекційно-племінної роботи та відтворення маточного поголів’я сільськогосподарських тварин області, спрямовує свою роботу на покращення існуючих порід с/г тварин, які розводяться в нашому регіоні, поліпшення їх племінних та продуктивних якостей , проводить комплексну оцінку племінних ресурсів області, розробляє закріплення плідників за маточним поголів’ям господарств всіх форм власності, організовує роботу пунктів штучного запліднення с/г тварин.

На Волині функціонує 418 пунктів штучного запліднення с/г тварин, з яких в агроформуваннях області – 55, господарствах населення – 340, решта за межами області. В межах міста Луцька працює маршрутно-кільцева система осіменіння маточного поголів’я с/г тварин, – йдеться на сайті Департаменту агрорпромислового розвитку Волинської ОДА.

На виконання завдань або намірів, які ставить перед собою підприємство зі штучного запліденння маточного поголів’я ВРХ, в спермобанку підприємства було в наявності більше 300 тисяч доз генетичного матеріалу від бугаїв, як молочних так і м’ясних порід, різних ліній, який повністю забезпечує потребу господарств всіх форм власності. Вся наявна спермопродукція допущена до використання в Україні та внесена до каталогу бугаїв для використання в 2019 році.

Для подальшого підвищення генетичного потенціалу тварин та їх кількісних і якісних показників (молоко, жир, білок), консолідації за типом та іншими ознаками на племпідприємстві використовуються бугаї різних селекцій, зокрема два живих бугаї німецької селекції, та імпортна спермопродукція бугаїв переважно голландської та частково із США, Німеччини, Франції.

За 9 місяців цього року було реалізовано біля 40 тис. доз генетичного матеріалу бугаїв, з яких більше 20 тисяч – для господарств населення. На даний час підприємство працює з агроформуваннями як Волинської області, так і за її межами (Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської, Рівненської, Тернопільської, Київської, Полтавської, Кіровоградської).

Протягом року в окремих районах працювали програми із здешевлення вартості штучного запліднення для господарств населення та було укладено договори про співпрацю. Це зокрема Володимир-Волинський, Маневицький, Камінь-Каширський, Ратнівський, Локачинський, Любомльський райони, Устилузька, Війницька, Рівненська, Оваднівська, Колківська, Прилісненська, Шацька та Зимнівська ОТГ.

На племпідприємстві працює лабораторія по взяттю та реалізації сперми кнурів. Використовуються 10 кнурів різних ліній та порід, які постійно проходять ротацію.

За 9 місяців поточного року реалізовано більше 6 тисяч доз сперми кнурів переважно в господарства населення , частково в ФГ «Перлина Турії», ПП «Вишеньки», СГПП «Рать» та ТзОВ «Лище».

Підприємство постійно працює над покращенням роботи пунктів штучного запліднення, збільшенням обсягів запліднення в господарствах та реалізації спермопродукції бугаїв-плідників вищої генетичної цінності.

Не зважаючи на проведену роботу, через відсутність спеціалістів та зменшення поголів'я тварин, окремі пункти штучного запліднення закриваються. Найбільш закрито пунктів у наступних районах: Старовижівському – 5, Любомльському – 4, Рожищенському – 3.

Племпідприємство, як і належить, вчасно забезпечує пункти штучного запліднення генетичним матеріалом, необхідними для роботи інструментами та іншими ветматеріалами. Протягом року спеціалісти підприємства, проводять навчання техніків штучного запліднення та семінари із спеціалістами галузі тваринництва, беруть участь у виставкових заходах, зокрема і міжнародних.

Підприємство реалізує спермопродукцію бугаїв голландської селекції (комерційна пропозиція додається).

Коментарі
04 Листопада 2019, 12:08
На Ляшка!
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром