Довоєнний рушник та історія вишиванок: у Шацькому Терцентрі оспівали символ українського народу

25 Жовтня 2019, 14:10
3053

«Рушник вишиваний на щастя, на долю дала…» – під такою назвою 24 жовтня для слухачів «Університету третього віку» територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Шацького району відбувся черговий тематичний захід.

Про це йдеться на сторінці Терцентру у Facebook.

Працівники Шацького районного Будинку культури розповіли, що вишивка – це духовний символ українського народу, рідного краю, батьківської оселі, тепла материнських рук. Вишивані рушники, оздоблений вишивкою одяг – це важливі віхи у житті кожного українця. Вони мають значне національне, образно-символічне значення, а тому й виховне. Мета заходу – це збереження українських цінностей та їх популяризація їх серед громадян. Вміння вишивати для українців – це не лише хоббі, це можливість передавати культурні надбання від покоління до покоління, це умова самовизначення нації.

Слухачі презентували виставку своїх робіт: вишиті рушники, різноманітні картини на різну тематику та скатертини. В Шацьку проживає багато майстринь вишивки, кожна з яких має свої улюблені техніки, кольори та притаманні їх території візерунки. Свої вироби представили нам такі майстрині–вишивальниці: Надія Гуж, Катерина Кропивник, Лукерія Терета, Катерина Цвид.

На виставці був представлений рушник з 1940 року, а також весільний рушник, якому 50 років.

Відвідувачі виставки отримали безліч позитивних емоцій та відчуття радості від незрівнянних колоритних вишиванок.
Зустріч завершилась розповідями про вишивання різними способами за горнятком запашного чаю із солодощами.

3

4

6

3

4

2

3

2

4

4

 

Коментарі
28 Жовтня 2019, 12:58
В мене схожий рушник вишитий правда не нитками а бісером ось такий https://biser0k.com.ua/ru/svadebnye/4763-zagotovka-rushnika-dana-730.html
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром