Прип’ять: рятувальники двох країн навчали дітей пожежної справи і робили веселку

25 Жовтня 2019, 10:44
2372

В ранкову пору 19 жовтня на подвір’ї ЗОШ І-ІІІ ступенів села Прип’ять, що на території Шацької ОТГ, було незвично гамірно. В один ряд стояли два пожежні автомобілі, горіло невелике багаття, бігали діти, в розмовах звучала польська мова. Дійство, яке зібрало біля школи пів села, було варте уваги місцевих, адже в Прип’ять приїхала добровільна пожежна дружина «Загнанськ-Хрусти» з Республіки Польща разом зі своєю юною зміною –  школярами.

Про це пише газета «Новий погляд+».

Недаремно об’єктом з обміну міжнародним досвідом стало село Прип’ять – саме тут функціонує місцева пожежна охорона, є пожежний автомобіль, який виїжджає на виклики, коли є загоряння. Сама ж Шацька ОТГ є учасником європроєкту «Зміцнення потенціалу добровільних пожежно-рятувальних підрозділів в порятунку постраждалих від нещасних випадків на дорогах Люблінського воєводства та Волинської області» і на сьогодні вже створила власний добровільний пожежно-рятувальний підрозділ.

Польські дружинники мали за мету поділилися з українцями досвідом облаштування і функціонування добровільних рятувальних дружин, тому в заході взяли участь як працівники Прип’ятської МПО, так і Шацького районного сектору УДСНС України у Волинськiй областi. Під час відкриття прозвучали державні гімни України і Польщі, і всіх присутніх привітали Людмила Цевух, в.о. голови Шацької селищної ради, та Майя Вінярська-Чайковська, солтис із Польщі.

1

 

Головною ідеєю заходу була зустріч польських пожежників із місцевими дітьми. Школярам розповіли і продемонстрували, як правильно гасити вогонь, надавати першу медичну допомогу потерпілим у ДТП, робити штучне дихання і непрямий масаж серця, транспортувати травмованого. Для дітвори організували ігри і змагання, під час яких ті перевтілювалися в пожежників, змотували і розмотували на швидкість пожежний рукав, вдягали на себе обмундирування вогнеборця. Найактивніші отримали подарунки від польських гостей: м’які іграшки, рюкзаки, машинки тощо.

Всі мали можливість сфотографуватися з симпатичним зеленим дракончиком і «космонавтом» – людиною, вдягнутою в скафандр, який захищає від атаки бджіл і шершнів. А наостанок діти отримали заряд гарного настрою від шацького рятувальника, котрий поливав з пожежного рукава, від чого сонячне світло заломлювалося, проходячи через краплі води, і утворювалася дивовижна веселка.

2

 

Поляки при нагоді передали великі мішки з м’якими іграшками вихованцям Прип’ятського дитсадка, а всім присутнім на заході презентували аксесуари на руку, які відбивають світло і роблять безпечним рух пішоходів у темну пору доби.

У Польщі добровільні пожежні бригади діють по всій країні. Добровольці працюють, в основному, на громадських засадах і отримують за свою діяльність символічну плату. Проте поляки пишаються своїми співгромадянами і цінують їхню роботу. Серед польських пожежників є багато жінок, а дітей у сусідній країні вчать з підліткового віку надавати першу допомогу у випадку надзвичайної ситуації. Прип’ятським школярам настільки сподобався веселий і пізнавальний захід, що вони пообіцяли надалі знайомитися з пожежно-рятувальною справою і навіть створити в навчальному закладі команду однодумців. А в майбутньому, можливо, і присвяти себе цій почесній професії.

3


3

2


2

2

1

1

2

1

1

2

1

2

2

1

2

2

2

1

3

2

1

2

2

2

2

1

3

3

2

2

2

 

Мирослава ЦЮП’ЯХ

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024