Шацьк: опікунам та піклувальникам роз'яснили, на яку допомогу від держустанов вони можуть розраховувати

25 Жовтня 2019, 09:35
1908

Працівники соціальної сфери провели захід для осіб, які є опікунами та піклувальниками для дітей, позбавлених батьківського піклування.

Серед людських вчинків немає благороднішого, ніж захист і виховання дітей, які залишилися без сім’ї, батьківського тепла та опіки. Тому найбільш вразливою категорією осіб, які потребують державної підтримки, були і є діти, що залишились без піклування батьків. 23 жовтня відділом соціальних служб сім’ї дітей та молоді був організований круглий стіл для опікунів, піклувальників та прийомних батьків. До цього заходу долучилися працівники відділу «ЦНАП» виконавчого комітету Шацької селищної ради, служби у справах дітей, бюро правової допомоги.

Говорили про масштабну реформу – деінституалізацію інтернатних закладів, тобто про процес заміни системи інституційного догляду дітей на систему, яка забезпечує виховання дітей в сім’ї або умовах, максимально наближених до сімейних. Дізналися головний месседж реформи та отримали відповіді на найбільш резонансні питання. Чи будуть закривати інтернати, в чому складність реформи для Шацького району та як залучатимуть батьківську спільноту до діалогу.

Олена Кропивник, керівниця служби у справах дітей Шацької райдержадміністрації, розповіла про реалізацію житлового права дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа.

«Законом передбачено, що за статусними дітьми, а також особами з їх числа зберігається право на житло, у якому вони проживали з батьками або іншими родичами до моменту встановлення опіки/піклування, влаштування в прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу, заклади для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», – зазначила Олена Степанівна.

Вона детально розповіла про окремі напрямки, де піклувальники зможуть розраховувати на допомогу державних служб, а саме: встановлення опіки над майном; встановлення заборони на відчуження житла; сприяння в оформленні права власності на житло; сприяння в отриманні спадщини; сприяння в постановці на квартирний облік і соціальний квартирний облік та інші питання.

Представниці центру надання адміністративних послуг у Шацьку Орися Дужа та Тетяна Поліщук у рамках інформаційної кампанії розповіли присутнім про послуги соціального характеру та послуги у сфері державної реєстрації, що можна отримати у відділі «ЦНАП».

На завершення семінару працівники соціальної сфери закликали присутніх до співпраці та запропонували звертатися за інформаційною, методичною та практичною допомогою у відповідні служби району.




Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024