Шачан закликають вакцинуватися проти грипу, щоб не тратити тисячу на лікування

23 Жовтня 2019, 11:30
1116 Джерело: фото ілюстративне

Рівень захворюваності на Волині на грип утримується на сезонному рівні і відповідає середньому показнику для відповідної пори року.

Впродовж минулого тижня гострими респіраторними вірусними інфекціями в області захворіло близько 3700 волинян, що на 300 осіб менше, ніж попереднього тижня, – інформують у Волинському обласному лабораторному центрі.  

Із числа хворих 2,5 тис. – це  діти до 17 років (70%). Кількість госпіталізованих  з приводу ГРВІ становить 88 осіб (2% від захворілих, із них 80% діти). З початку епідемічного сезону (30 вересня 2019р.) вже перехворіло близько 11 тисяч мешканців області.

В лабораторному центрі нагадують, що найефективнішим засобом в профілактиці грипу є вакцинація. Щеплення потребує кожна людина, котра піклується про своє здоров’я і здоров’я оточуючих. Своєчасна вакцинація знижує захворюваність на грип в кілька разів, пом’якшує перебіг хвороби, скорочує її тривалість, запобігає ускладненням. Щеплення від грипу найкраще робити в жовтні-листопаді, коли епідемія ще не почалася, оскільки на вироблення імунітету організму потрібно близько 2 тижні.

До сезону епідемії 2019-2020 року в Україні зареєстровані дві вакцини від грипу (Ваксигрип, Франція, котра містить усі чотири штами вірусу грипу та Джісі флю, Корея – містить три штами вірусів), котрі вже доступні в аптеках міста. Вартість однієї дози вакцини становить близько 300 грн., водночас триденне лікування для хворого з грипом обійдеться в понад тисячу гривень.

Відповідно до законодавства, щеплення проти грипу не входять до Національного календаря щеплень, а відтак, вакцина проти грипу не закуповується за кошти державного бюджету. Її можна придбати в аптеці за власний кошт або за кошти підприємств, місцевих бюджетів для пріоритетних груп ризику. В групі ризику найбільше перебувають медпрацівники, вчителі, діти до 5 років, вагітні, літні люди, пацієнти із хронічними захворюваннями.

На сьогодні в області прищепилося понад 170 осіб, із них 101 – це особи із групи ризику.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024