Де в районі будуватимуть полігон твердих побутових відходів?

18 Грудня 2016, 00:33
1576

Найближчим часом Шацька об’єднана громада ставитиме питання про використання полігону твердих побутових відходів лише для своїх потреб, оскільки він вичерпує свій ресурс.

Про те, що району потрібно думати про будівництво свого полігону, говорили на координаційній раді з питань місцевого самоврядування, яка відбулася 9 грудня під головуванням Сергія Карпука, голови Шацької районної ради.

У бюджеті району на наступний рік передбачать кошти для виготовлення проектно-кошторисної документації на будівництво полігону ТПВ. Ймовірно, полігон будуватимуть на території Світязької сільської ради.

Про роботу, яка була проведена в напрямку пошуку місця під полігон, розповіла Ольга Романська, начальник відділу регіонального розвитку та ЖКГ РДА. Так, спочатку пропонувалися варіанти розташування полігону біля сіл Плоске, Прип’ять, але вони відхилялись з певних причин, зокрема, віддаленості від траси.

Була прийнята пропозиція Світязької сільської ради - розташувати полігон за урочищем Венське. На місці також працювала спільна комісія щодо попередньої оцінки можливості розміщення полігону. Проте остаточний висновок мають дати експерти.

На деякі зауваження Володимира Голядинця, директора Терцентру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Шацького району, Іван Коваль, начальник КП «Будинкоуправління», відповів, що тепер технологія і вимоги до будівництва полігону не ті, що були раніше, тож його функціонування є більш безпечним для навколишнього середовища, в тому числі й ґрунтових вод.

Також головний комунальник селища зазначив, що старий полігон без проведення реконструкції, на якому вже знаходиться майже 40 тис. м куб. сміття, міг би прослужити ще 3-4 роки, якби придбати потужний трактор (приблизна вартість  - 400 тис. грн.) для ущільнення відходів та їх підгортання.

Цю слушну пропозицію керівники району обіцяли врахувати при формуванні бюджетів, можливо, заручившись фінансовою підтримкою Шацької селищної, Світязької та Пульмівської сільських рад, обласними коштами та з екологічного фонду.

Як відзначив Сергій Сидорук, перший заступник голови Шацької райдержадмінстрації,в усьому світі проблема сміття – це спосіб заробляти гроші, і лише в нашій державі - це збиткова проблема. Польські інвестори цікавилися можливістю будівництва заводу з переробки сміття, але в нашому районі зробити це складно (природоохоронна зона та малі об’єми сміття). Можливий варіант – розташування заводу на рівновіддаленій території від трьох-чотирьох сусідніх районів (Шацького, Любомльського, Старовижівського, Ковельського).

Коментарі
19 Грудня 2016, 12:03
біля полігону існуючого передбачена друга черга там і будуйте
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39