Про Шацьку об'єднану громаду говорять на всеукраїнському рівні

15 Грудня 2016, 16:00
1536

У Луцьку фахівці з децентралізації обговорили річні напрацювання в участі громадськості у процесах об’єднання та розвитку територіальних громад.

Захід відбувся у четвер, 15 грудня, в конференц-залі готелю «Україна», інформує VIP.

Голова Волинського ресурсного центру розвитку місцевої демократії Ірина Гайдучик розпочала з того, що робота центру у Волинській області триває уже більше двох років. Сьогодні ж члени круглого столу поділилися своїм досвідом та результатами досліджень. Розпочав засідання круглого столу начальник управління містобудування та архітектури Волинської ОДА Микола Томчук.

Чиновник зазначив, що децентралізаційну реформу в області розпочали ще у 2015 році, тож сьогодні маємо процес, який потужно розвивається. Так, у 2015 – на Волині створили п’ять об’єднаних територіальних громад, у 2016 – сім, у яких, до слова, вже відбулися перші вибори. Ще у трьох ОТГ вибори відбудуться вже 18 грудня. Також Микола Томчук зауважив, що діючі об’єднання громади вже активно включилися у державотворчий процес. Як наслідок, до ОДА від них постійно надходять пропозиції.

Начальник управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Юрій Кресак наголосив на тому, що процес децентралізації на Волині сміливо можна назвати успішним, адже про такі громади як Устилузька та Шацька говорять на всеукраїнському рівні.

«Успіх цих ОТГ служить гарним прикладом для інших громад області. Для них відкриваються нові перспективи, адже якщо, до прикладу, до березня-квітня 2017 ще якісь громади узгодять свої інтереси та вирішать об’єднатися, то зможуть отримати чималі субвенції від держави», – зауважив Кресак.

Про те, як децентралізація крокує Україною та якою є роль громадськості у здійсненні реформи, розповів керівник Аналітичного центру, заступник голови Всеукраїнської асоціації сприяння самоорганізації населення Андрій Крупник. Дослідження проводили у 46 громадах шістьох регіонів. Аналізували дані щодо того, хто у громадах виступив ініціатором об’єднання, якими були «за» та «проти» аргументи, та деякі інші. Тож науковці дійшли висновку, що у реформи зараз період зараз відкрилося друге дихання, адже об’єднання на умовах добровільності дозволило визначити у громадах лідерів.

Своєю чергою, заступник голови Волинської ОДА Сергій Кошарук зауважив, що особливість волинської децентралізації у тому, що на першому етапі в області утворювалися міські, сільські та селищні громади. Підбиваючи підсумки зустрічі, голова Волинського регіонального відділення Асоціації міст України Богдан Самойленко наголосив на досягненнях та перепонах децентралізації в області. Так, за його словами, протягом пів року консультанти з фінансових та правових питань спільно із членами Асоціації міст відвідували громади, щоб проінформувати населення про реформу.

«З кулаками нас не приймали, але часто з осторогою. Коли ж ми розповідали про переваги та недоліки об’єднання, часто люди просили допомоги, тож результатом своєї роботи сміливо можемо назвати новоутворені ОТГ», – зізнався Самойленко.

Коментарі
15 Грудня 2016, 21:28
а в чому перевага стала з попереднім станом а про шацьк завжди говорили по всій україні особливо літом
15 Грудня 2016, 21:30
як можна давати аналіз діяльності ради якщо вона ще не мала бюджету які тут успіхи може не хай бебко оз розкаже
15 Грудня 2016, 21:31
у 2016 році шацька селищна рада не отримала з обіцяного нічого це факт
15 Грудня 2016, 21:32
а де ж реформи і чому вони полягають
15 Грудня 2016, 22:58
собак розводять біля школи дитсадка
15 Грудня 2016, 23:00
тридцять нових чиновників буде працювати у селищній раді а гроші на утримання з бюджету
15 Грудня 2016, 23:02
на перехресті у шацьку ями можна без коліс лишитись і всі чиновники їздять щоденно а ями тільки розширюються
15 Грудня 2016, 23:04
конкурс то яма то канава пройшов а ями тільки розширюються отото позитив селищної ради
15 Грудня 2016, 23:05
а про каналізацію у шацьку вже і забули чи може тихенько свою ганьбу замовчуємо
15 Грудня 2016, 23:56
все що навязується з києва людям добра не принесе де ж ті гроші що обіцяли а перевиконання бюджету селищної ради відбувається за рахунок нових податків у 2017 році вони вже стануть не новими і приросту не буде і чим тоді похвалимось
16 Грудня 2016, 01:03
Зараз говорять про Шацьк як про одну із громад, яка зважилися на експеримент з децентралізації. Хочеться щоб керівництво нової громади зробило все необхідне, щоб про Шацьк говорили як про успішну конкурентну та сильну громаду.
16 Грудня 2016, 10:12
платіть податки зусіх доходів, які маєте, і буде вам і громаді щастя. А то понастроюють вілли за європейськими зразками, по сотні тисяч за рік за відпочиваючих нагребуть, а туристичний збір і податок на прибуток у селищну раду -- НОЛЬ. Це й іншого бізнесу стосується.
16 Грудня 2016, 16:26
давайте всіх бізнесменів прищучимо то заживем
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром