Вода у Світязі відійшла на шістдесят метрів, – науковець Шацького нацпарку

16 Жовтня 2019, 17:00
5556

Туристичні та рибацькі човни на Світязі нині стоять у піску: там, де раніше була вода нині – суша.

Лучанка Любов розповідає, приїхала у село Світязь до родичів: таким озеро побачила вперше, – йдеться у відеосюжеті на телеканалі UA:Волинь.

«На мій вік ще хватить цього озера, а далі не знаю, що буде дітям і внукам. Не може зникнути озеро Світязьке, найбільше в Україні. Невже воно може зникнути», – занепокоєна жінка.

Читайте такожВнаслідок обміління на озері Світязь утворилися три маленькі острови

Народний депутат закликав урядовців рятувати Світязь

Станом на 15 жовтня вода відійшла від берега на 60 метрів, каже нацковець Шацького нацпарку Петро Юрчук. А рівень води в озері менший від норми на 20 сантиметрів. Зі слів науковця, Світязь міліє через відсутність дощів та літню спеку.  

«У нас протягом останніх двох місяців дощів практично не спостерігається. Ця критична ситуація сталася вже поспіль третій рік», – каже науковець.

На початку вересня відбулася нарада уповноважених України та Республіки Білорусь у рамках співпраці на транскордонних водах. Там обговорювали вплив Хотиславського кар'єру на рівень води у Світязі. 

Читайте також:  Все, що зараз відомо про обміління Світязя

Як розповів начальник регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області Ростислав Кравчук, видобуток крейди у кар'єрі на волинське озеро не впливає.  Нині, щоб збільшити рівень води у Світязі, як каже Петро Юрчук, потрібно поремонтувати наявні шлюзи-регулятори, що з'єднують Світязь з іншими водоймами та встановити нові. 

«Воду в Світязі втримати можливо. Треба поставити шлюз-регулятор на озері Луки-Перемут. Але якщо ми поставимо там шлюз і не дамо підпитку озеру Луки-Перемут, то практично останнє пропаде взагалі», – каже науковець.

Зі слів науковця, ремонт коштуватиме 600 тисяч гривень.

Нагадаємо, на сайті Президента України зареєстрували петицію «Порятунок озера Світязь». Поставити свій підпис можна за посиланням: петиція.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром