Як за чотири місяці змінилося озеро Світязь. ВІДЕО

15 Жовтня 2019, 12:26
11305

В мережі опублікували відео, на якому видно, яким було озеро Світязь у червні, і яким стало у жовтні.

Переглянути сюжет можна на SvityazOrgUa у Youtube.

«Коротеньке відео про те, як за 4 місяці змінилось озеро. Рівень води впав на 40 см, пляж стає схожий на пустелю» – коментує автор.

На його думку, причинами обміління Світязя є свердловини, мала кількість опадів і несправні гідроспоруди: 

«Причина перша: міліти озеро почало кілька років тому, коли біля кордону з Білоруссю посадили плантації лохини. За останні три роки таких плантацій побільшало + на наступний рік буде ще одна. 
Один кущ лохини потребує 10 літрів води щодня. Прикинемо, що всього є 1 мільйон кущів. Тобто в день потрібно 10 мільйонів літрів води для їх підливу. Таким чином за місяць з надр землі лише на лохини йде 300 мільйонів літрів. 
Звідки взяти таку кількість води, якщо немає опадів і ставки, призначені для поливу, не наповнюються? Правильно, зі свердловин глибиною 30-40-60 м.
Озеро Світязь живиться підземними водами і атмосферними опадами, тобто вода або з-під землі, або з неба. 
Отже, через те, що з-під землі воду викачують, і її там стає менше, і братись їй там нізвідки, то вода з озера Світязь мусить текти вниз, для збереження рівня підземних вод. Чим більше людей будуть викачувати воду з-під землі, тим менше її буде в озері. 
Причина друга: зменшення рівня атмосферних опадів.
Причина третя: занедбані канали і шлюзи для регулювання рівня води між групою шацьких озер».

Читайте також: Все, що зараз відомо про обміління Світязя

Нагадаємо, на сайті Президента України зареєстрували петицію «Порятунок озера Світязь». Поставити свій підпис можна за посиланням: петиція 

3

3

 

Коментарі
15 Жовтня 2019, 18:10
Всі знають причину обміління озера Світязь. Бабло вирішує все.
16 Жовтня 2019, 02:38
Шацький район має бути суцільною рекреаційною відпочинковою туристичною територією. Все. Крапка.<br/>Не має бути жодних бізнесів пов'язаних із використанням великої кількості води.<br/><br/>Шацька рада, Шацька рда, Любомльське сбу і прокуратура нахєра ви такі потрібні????
18 Жовтня 2019, 23:48
ЛЮДИ СХАМЕНІТЬСЯ .Скільки податку отримає Свіязька сільска рада за оренду землі під лохини, чи воно того варте. Подивіться скільки води в річці Прип&amp;quot;ять а скільки води в викопаних сажавках , які там стоять насоси і з якої глубини беруть воду. Чи не пора дійсно прокуратурі зайнятись і головою Світязької ради , скільки він отримав за здачу землі в орнеду на 50 років. МОЖЕ ПОКИ НЕ ПІЗНО ТО ТРЕБА ЗУПИНИТИ РОЗРОБКУ ЗЕМЛІ ПІД ЛОХИНУ . МОЖЕ КРАЩЕ ЗБЕРЕГТИ ПЕРЛИНУ УКРАЇНИ СВІТЯЗЬ І ВСІ ОЗЕРА ШАЦЬКОГО КРАЮ.
04 Грудня 2019, 15:18
То коли здохне Луценко з Порошенком
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024