Армійські справи в Шацьку: хто і як має йти служити до лав Збройних сил України

29 Вересня 2019, 15:00
2673

З 1 жовтня в Україні стартує осінній призов громадян. Проте, як показує практика і статистика, сьогодні в Україні юнаки не дуже охоче йдуть служити.

Аби більш докладно роз’яснити шачанам питання призову громадян на строкову військову службу, на засіданні громадської ради у Шацькій РДА відбувся брифінг військового комісара Шацького райвійськкомату Олега Кивлюка.

Те, що проблеми з виконанням плану військового призову громадян на строкову службу виникають не лише в Шацькому районі, а й Волині та Україні загалом, – питання не нове. За словами військового комісара, це наслідок того, що багато юнаків переховуються від військових комісаріатів та не бажають йти на строкову службу. Потурають їм і батьки, котрі не бажають вказувати місце перебування своїх дітей та переконані, що як тільки вони підуть служити, їх відправлять у зону АТО/ООС.

«Але це – хибна думка. Ніхто призовників не відправляє воювати. Виняток може бути лише тоді, коли призовники потрапляють служити у транспортні війська чи прикордонні, а місцем їхньої служби є міста в Донецькій чи Луганській областях. Але, наголошу, у містах, підконтрольних українській стороні та лише на другій лінії оборони. До бойових дій їх залучати ніхто не буде. Проте прослуживши в такому місці, юнак матиме статус учасника бойових дій та усі пільги, передбачені законодавством для такої категорії осіб», – зазначив Олег Кивлюк.

Роз’яснив військовий комісар і те, хто підлягає осінньому призову на строкову службу: це юнаки, яким виповнилося 20 років (з 18 років юнаки можуть іти служити за власним бажанням). З 27-річного віку чоловіки, котрі не проходили військову службу, автоматично зараховуються у категорію військовозобов’язаних, а не знімаються з обліку.

На комплектування військ не направляються призовники, котрі не мають базової середньої освіти, перебувають на обліку в органах внутрішніх справ за антигромадську поведінку, зловживання алкоголем чи вживання наркотичних речовин, якщо це підтверджено фактом, в яких під час призову виявлено захворювання, згідно з переліком станів та фізичних вад, що визначають військово-лікарські експертизи. Тобто якщо призовник має якісь хвороби, це має бути підтверджено лікарською комісією.

Не підлягають військовому призову особи, котрі за рішенням районної призовної комісії отримують відстрочки: за сімейними обставинами (непрацездатні батьки, утримують неповнолітніх братів та сестер, утримують одного, двох чи більше неповнолітніх дітей, вагітну дружину, проте це має бути дркументально підтверджено), за станом здоров'я, для здобуття освіти, на продовження професійної діяльності, це продовження навчання, тимчасова хвороба.

Є категорія громадян, які узагалі звільняються від проходження військової служби: батько або мати, рідний брат або сестра яких залучалися до військової служби в інших державах; були засуджені до позбавлення або обмеження волі; після закінчення навчального закладу присвоєно військове офіцерське звання.

Призовники, котрі отримують повістку, повинні з'явитися у військкомат у визначений термін. У разі якщо повістка не надійшла, призовник зобов'язаний з'явитися до призовної дільниці у 10-денний строк. Призовники, котрі змінили місце проживання, зобов'язані у 7-денний строк прибути до військового комісаріату за новим місцем проживання та стати на військовий облік (протее під час призову зміни місця призовної дільниці не допускається). Поважною причиною неявки призовника на призовну дільницю у визначений термін є перешкода стихійного характеру, хвороба призовника або інша причина, яка позбавила призовника з'явитися на призовну дільницю: смерть його близького родича або близького родича його дружини. В іншому разі настає адміністративна або кримінальна відповідальність (за систематичну неявку), та штраф.

Розповів Олег Кивлюк і про соціальні гарантії, які отримують строковики та військовослужбовці: перебування під час служби на повному державному утриманні, виплата одноразової грошової допомоги при звільненні в запас, зарахування часу проходження стровкової служби до загального стажу, збереження місця роботи за умови офіційного працевлаштування, соціальна адаптація.

«Є чимало юнаків з Шацького району, яким подобаються служба у Збройних силах України. Задоволені умовами служби і їхні батьки. Про це потрібно більше розповідати юнакам, батькам, а також посилити національно-патріотичне виховання у навчальних закладах», – зазначив комісар.

Погодивсяз військовим комісаром перший заступник голови Шацької РДА Віктор Плейтух, зазначаючи, що у кожній європейській державі має бути боєздатна армія. Проте українські реалізі залишаюьть бажати кращого. Тож потрібно міняти думку суспільства про службу у Збройних силах, посилювати військово-патріотичне виховання у школах, починаючи з найсменшого віку, доносити призовникам про переваги військової служби.

Віта ШЕПЕЛЯ

Коментарі
29 Вересня 2019, 18:15
Це ж так по сучасному : гра в хованки. РВК премії, а хлопцеві півтора року незабутніх вражень.
29 Вересня 2019, 21:27
А "вийняток" - то за новим правописом?
01 Жовтня 2019, 11:34
Перш за все потрібно дбати про своїх громадян, щоб вони самі ставали в чергу на захист країни. А то діє принцип - ви ідіть захищайте країну , а ми вас обікрадемо у вигляді тарифів і цін .
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39