Щоб годувальниця була здоровою і давала смачне молоко – поради ветеринара

24 Вересня 2019, 11:50
3013

Жителі села Положеве Шацького району, які утримують в господарствах корів, просять розповісти про таку хворобу тварин, як мастит. Захворювання важко лікувати, тому селяни хочуть знати, що призводить до маститу, які його симптоми та як йому запобігти.

Про це пише газета «Новий погляд+».

Розповідає Микола Олексюк, начальник Шацької районної державної лікарні ветеринарної  медицини:

 –Мастит, або запалення вимені – досить поширене захворювання серед корів. Воно завдає великої шкоди власникам тварин, бо призводить до зниження надоїв і погіршення якості молока. Найчастіші причини виникнення хвороби – це травми, поганий роздій корів, антисанітарія, хвороби статевої системи, надмірна кількість різних концентратів у кормі. Щоб попередити виникнення маститу у корови, потрібно дотримуватися простих правил: вчасно її доїти, перед кожним доїнням обмивати вим’я теплою водою і насухо витирати рушником – це знижує ймовірність попадання в дійки хвороботворних мікробів. Також слід створити оптимальні умови у приміщенні, де знаходиться тварина – вчасно міняти підстилку, щоб бактерії не мали можливості розмножуватися. Важливо годувати тварин якісним кормом і проводити регулярні огляди у професійного ветеринара.

Раніше в Шацьку і селах району пасли корів зранку і в післяобідню пору, вдень корова перебувала вдома – це давало можливість доїти її тричі на день. Зараз переважно гонять пасти на цілий день. Якщо корова високопродуктивна, то ввечері молока в неї так багато, що воно капає з дійок. Доїти частіше і не залишати в молочній залозі навіть невеликої кількості молока – це перші поради для власників, які хочуть вберегти тварину.

Якщо ж корова все-таки захворіла на мастит, то першими симптомами є: набряк, збільшення в об’ємі ураженої частини вимені, біль при натисканні, висока температура, зниження апетиту. Хвороба, звичайно, лікується. При першій появі симптомів тварину найперше потрібно ізолювати від інших та утримувати в стійлі у повному спокої. Власник повинен негайно звернутися до ветеринара, який призначить правильне лікування. Варто пам’ятати, що несвоєчасне лікування може призвести до появи ускладнень і, відповідно, втрати продуктивності тварини, її вибраковування і матеріальних збитків для власників.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024