Більшість жителів Шацька не бажають цивілізовано вивозити сміття

04 Грудня 2016, 10:00
1558

Частина жителів районного центру та деякі підприємці не бажають платити за вивезення відходів.

Іван Коваль, начальник Шацького комунального підприємства «Будинкоуправління», на оперативній нараді в Шацькій райдержадміністрації інформував про роботу підприємства за рік.

Так, 30 штатних працівників (влітку чисельність їх збільшується майже вдвічі) забезпечують комплекс робіт із прибирання та вивезення сміття, догляду за квітниками та кладовищами, обрізування дерев, водопостачання та водовідведення (каналізування), захоронення твердих побутових відходів, благоустрою тощо.

За 10 місяців цього року підприємством було вивезено 3 450 м куб. твердих побутових відходів, захоронено – 5 820 м куб. Така разюча різниця пояснюється тим, що багато хто з підприємців та населення вивозять сміття самостійно. Порівняно з 2014 роком кількість вивезених відходів зменшилася на 1 600 м куб, тож де осіла ця різниця у відходах – здогадатися не важко.

-Зрозуміло, що це не робить нам честі, але ми не є тим органом, який може покарати людей, які викидають сміття у лісах. Тим більше, що в Шацьку був запроваджений пакетний вивіз сміття, ціна за мішок – символічна, але люди не поспішають цим користуватися. Від цього підприємство має збитки, як і від обслуговування каналізаційної мережі та станції, яка функціонує тепер на 15% від своєї потужності. Цього року перед Великоднем селищною радою був профінансований безкоштовний вивіз сміття від населення. Було вивезено стільки відходів, скільки за весь період пакетного вивозу сміття (майже рік). На обслуговуванні каналізаційної мережі матимемо цього року 100 тис. грн. збитків, а якщо буде підвищення у 2017 році мінімальної заробітної плати - буде 200 тис. грн. збитків, - повідомив Іван Коваль.

Пропозиція Івана Федоровича - задіювати у покаранні порушників екологічного законодавства відповідні структури (поліцію, екологів, представників парку). Також селищною радою буде впроваджуватися проект, в ході якого усі бажаючі зможуть придбати сміттєві баки, відходи з яких буде вивозитися на умовах договору з комунальним підприємством. Проблемним для підприємства є поява у літній період невідомо звідки певної кількості асенізаційних автомобілів, котрі, обслуговуючи населення, невідомо куди скидають нечистоти.

Стосовно підключення житлових будинків до каналізаційної мережі, то це вже можна робити по вулиці Гагаріна. Також підприємство готове до зимового періоду, закуплено пісок та сольову суміш, є техніка для очищення доріг та посипання їх сумішшю.

160 тис. грн. виділено селищною радою для встановлення додаткового обладнання (піскосолерозкидач) на автомобіль МАЗ. 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024