Як правильно постити, щоб була користь для душі і тіла?

01 Грудня 2016, 22:30
3733

28 листопада Свята Православна Церква вступила в період Різдвяного посту, який ще називається Пилиповим, тому що розпочинається на другий день після дня апостола Пилипа.

В цей піст віруючі християни немовби ідуть шляхом трьох мудреців, які слідують до Вифліємської печери. Вони приносять новонародженому Спасителю в подарунок золото, ладан і смирну. Тому і ми, дотримуючись посту, хочемо принести в дар для Христа молитву і своє чисте серце.

Піст встановив Отець Небесний ще в Едемі для перших людей, коли наказав не вживати плодів із Дерева пізнання добра і зла. Після цього почали поститися старозавітні праведники. Але найбільшим прикладом для нас є Ісус Христос, якй постив 40 днів і ночей, готуючись вийти до людей для проповіді про Царство Небесне.

Як правильно постити, щоб була користь для душі і тіла, і щоб догодити Господу?

Необхідно не лише утримуватися від м'ясних і молочних продуктів, але особливу увагу звертати на духовний піст. Віруюча людина повинна слідкувати за чистотою своїх думок і вчинків, прощати ближнім і бути милосердною до всіх.

Утримання від скоромної їжі- це лише дієта, яка не приносить користі для душі, тому тілесний піст має бути пов'язаний із духовним. До посту тілесного віруюча людина має приступати із розсудком, пам'ятаючи, що один піст має бути у священнослужителя, а інший у мирянина. Також необхідно зважати на вік, не може постити так строго, наприклад, похилого віку людина, як це може постити молода і здорова. Теж саме можна сказати про вагітних чи то про малих дітей.

 Сьогодні сучасна людина не може похвалитися міцним здоров'ям, яке було у наших предків, але це не дає права віруючим православним християнам не дотримуватися посту.

Коли ми йдемо до лікаря, щоб вилікувати нашу тілесну хворобу, то ми виконуємо усі його поради, дотримуємося дієти, вживаємо ліки і все це робимо заради свого здоров'я. Так і в нашому духовному житті, Христос - це Лікар, Він не примушує, але рекомендує піст заради лікування душі. Тому не потрібно виправдовувати себе, мовляв, не дотримуюся посту, бо вік уже не той, або не маю здоров'я, або постити дуже дорого. Так проходять дні нашого життя, і до посту ми не приступаємо.

Піст у житті віруючої людини має бути обов'язковим. Слід зауважити, що у всі пости православні християни мають приступати до Таїнства Сповіді і до святого Причастя, щоб споріднитися із Христом. Прикликаю на всіх благословіння Господнє, щоб ми провели Різдвяний піст із користю для своєї душі і тіла, дочекалися Різдвяних свят і разом із святими ангелами прославили Його славне народження: "Слава в вишніх Богу, і на землі мир в людях благовоління!"

Протоієрей Олександр Черевко, настоятель Свято-Миколаївського храму села Пульмо

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024