У Шацькому районі з початку року зареєстрували 16 пожеж в екосистемах

16 Вересня 2019, 10:45
1301 Джерело: фото ілюстративне

Тепла і ясна погода призводить до підвищення небезпеки виникнення пожеж в екосистемах, на присадибних ділянках та в лісі.

Так з початку року в районі зареєстрували 16 пожеж екосистем з них: 1 пожежа торфовища на площі – 1 га, 15 пожеж сухої трави (чагарнику) на площі - 6,8 га, - повідомляє Район.Шацьк  Шацький районний сектор УДСНС України у Волинській області.

Найбільше пожеж в природних екосистемах виникло на території Шацької селищної ради (11 випадків), Піщанської сільської ради (3 випадки), Грабіської та Пульмівської сільських рад - по 1 випадку.

Найпоширеніші пожежі в екосистемах - це трав'яні підпали, а в більшості випадків причиною загорянь є людський фактор. Громадяни спалюють сміття і торішню траву на пасовищах, городах і присадибних ділянках. Все це може призвести до пожежі, і під загрозою може опинитися житло, господарські споруди.

Зараз трава вже суха і легко спалахує від будь-якої іскри.  Горіння стерні та сухої трави - процес некерований, вогонь швидко поширюється особливо у вітряні дні. Також під час горіння стерні, сміття та інших відходів в атмосферу виділяється величезна кількість небезпечних речовин, що отруює навколишнє середовище.

Працівниками рятувальної служби спільно з екологічною інспекцією  проводились рейди щодо виявлення паліїв сухої рослинності.

Під час рейду в одному з населених пунктів району виявили особу, яка проводила спалювання стерні. На порушника природоохоронного законодавства склали адміністративний протокол за ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Рятувальники звертаються до населення Шацького району, що при свідомому ставленні кожної людини  до навколишнього середовища пожежам можна запобігти, тим самим зменшити витрати держави та суму коштів місцевих бюджетів на боротьбу з стихією.

Пам’ятайте! Якщо ви помітили пожежу, що розгоряється, спробуйте загасити її підручними засобами: гілками дерев, піском чи водою. Якщо ж не вдається впоратися самотужки - терміново телефонуйте до Служби порятунку за номером 101.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024