У Шацьку засудженим особам роз'яснили про відповідальне батьківство та чого варто чекати, коли не сплачувати аліментів

16 Вересня 2019, 09:25
1879

У Шацьку начальниця Шацького бюро правової допомоги Роксолана Цвид спільно з працівником відділу соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Шацького району Волинської області організували прийом засуджених осіб, які відбувають покарання без позбавлення волі в дистанційному консультативному пункті Шацького РС філії ДУ «Центр пробації в Волинській області» та надали роз’яснення щодо відповідального батьківства.

Питання відповідального батьківства залишається актуальним для осіб, які перебувають на обліку в установах пробації та потребують додаткового роз’яснення з боку фахівців. Права дітей на належне утримання з боку батьків захищені Конституцією України та Сімейним кодексом України. Але часто батько чи матір забувають про обов’язок утримувати своїх дітей не залежно від того, проживають вони з ними чи ні. Таким чином права дитини порушені, а батьки несуть за це адміністративну або кримінальну відповідальність.

Особам, які перебувають на обліку в районному секторі пробації, роз’яснили норми національного законодавства щодо примусового виконання рішень до боржника, який заборгував по аліментах кошти більше ніж за шість місяців.

Якщо у платника аліментів виникла заборгованість понад шість місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання, буде накладено адміністративне стягнення у виді виконання суспільно корисних робіт. Термін їх виконання - від 120 до 240 годин (ст. 1831 Кодексу про адміністративні правопорушення України).

За ухилення виконання суспільно-корисних робіт порушника чекає адміністративний арешт. Одна доба арешту дорівнює 15 годинам невиконаних суспільно корисних робіт. Арешт не може перевищувати 15 діб.

До неплатників аліментів також можуть застосовувати тимчасові обмеження:

- заборона керування транспортним засобом, виїзду за кордон, права полювання та володіння зброєю;

- штрафні санкції;

- суспільно-корисні роботи;

- конфіскація та продаж активів майна боржника.

Згідно зі ст. 164 Кримінального кодексу України за злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей настає кримінальна відповідальність. Згідно із зазначеною статтею, передбачено громадські роботи на строк від 80 до 120 годин або арешт на строк до трьох місяців, або обмеження волі на строк до двох років.

Також фахівці нагадують, що за безоплатною правовою допомогою можна звернутися до Шацького бюро правової допомоги за адресою: смт Шацьк, вул. 50 років Перемоги 1,  тел. (03355) 2-08-47.



 

 

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024