Керівництво Волині відвідало Хотиславський кар'єр і дізналося, чи впливає він на обміління Світязя

11 Вересня 2019, 12:10
10150

Протягом 4 – 6 вересня у місті Пінську (Білорусь) відбулась десята нарада Уповноважених України та Республіки Білорусь у рамках співпраці на транскордонних водах.

Серед питань, які розглядалися на порядку денному, обговорили й вплив розробки Хотиславського кар'єру на гідрологічний режим поверхневих водних об'єктів та ряду озер Ратнівського і Шацького районів, в тому числі, й озера Світязь, – повідомляють у прес-службі Волинської облдержадміністрації.

Нагадаємо, що у 2002 році була підписана Угода між Кабінетом Міністрів України і Урядом Республіки Білорусь про співпрацю на транскордонних водах.


 

Враховуючи пропозиції української сторони і за погодженням Уповноважених Урядів, 6 вересня цього року був здійснений спільний виїзд на Хотиславський кар'єр, на якому проводиться відкачування води для добування крейди. Звісно ж, метою виїзду є визначення впливу цих робіт на гідрологічний режим водних об'єктів Волинської області. Білоруську сторону представляв Уповноважений Республіки Білорусь, заступник Міністра природних ресурсів і охорони навколишнього середовища − Хмель А.В. Також, у спільному обстеженні взяв участь керівник української частини робочої групи спільного використання водних ресурсів, проєктування, будівництва та експлуатації водогосподарських об'єктів, виконувач обов'язків начальника Регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області – Р. Кравчук.

При ознайомленні із станом водовідведення на Хотиславському кар'єрі фахівці зробили висновок, що на сьогодні ці роботи не мають негативного впливу на гідрологічний режим поверхневих водних об'єктів Волинської області та Малоритського району Республіки Білорусь. Розробка кар'єру, а саме добування крейди здійснюється на глибині близько 12 метрів від поверхні землі відкритим методом. Відкачування води каналу, який облаштований в кар'єрі, здійснюється електронасосом продуктивністю 200 м3 за годину, насос працює періодично. Водовідведення після очистки води від зважених домішок (мутності) проводиться у компенсаційний канал, який розміщений за 200 м від кар'єру з української сторони кордону.


 

У зв'язку із продовженням розробки кар'єру і більш інтенсивного видобутку крейди у перспективі, а також враховуючи протокольне рішення Десятої Наради Уповноважених Урядів Республіки Білорусь і України щодо виконання спільної угоди, сторонами прийнято рішення продовжити проведення моніторингу поверхневих і підземних вод в районі родовища «Хотиславське».

Окрім того, запропоновано надати можливість представникам громадськості та науковцям волинського краю відвідати кар'єр у вересні поточного року.

Довідково: Хотиславське родовище має близько 500 мільйонів тонн запасів високоякісної крейди, вапняку, пісків високих фракцій. Висока якість крейди дозволяє використовувати її також у хімічній, лакофарбовій промисловості, медицині, для розкиснення ґрунтів і виробництва комбікормів у сільському господарстві.

До слова, тутешні поклади піску та вапна вважаються найбільшими не лише в Білорусі, але й в усій Європі. Верхній шар кар’єра – це торф глибиною до 5 м, далі будівельний пісок, кварцовий пісок глибиною залягання від 10 см до 18 м, його запаси близько 26 000 тонн. Це дуже якісний пісок, який у Європі майже не видобувається.


 

Коментарі
11 Вересня 2019, 16:28
А коли те немічне" руководство " навідаеться в гості до лохинщиків і спитае де вони ..лять беруть воду???
11 Вересня 2019, 16:52
в с. положеві вже техж не погано качають воду у ставки(лохини)
12 Вересня 2019, 01:32
&amp;quot;При ознайомленні із станом водовідведення на Хотиславському кар'єрі фахівці зробили висновок.&amp;quot;<br/>Фахівців я не побачив. Приїхали, глянули, зробили фото на пямять - це називається дослідження.
12 Вересня 2019, 11:31
Продали Світязь сябрам?
13 Вересня 2019, 03:02
ЯГОДИ, а от тепер по справжньому перевірте кількість ставків для поливу кущів, і скільки гектарів тепер культурно обробляється де був раніше ліс....
13 Вересня 2019, 03:06
ЯГОДИ ) порахуйте скільки тепер ставків для поливу кущів. І скільки гектарів раніше Заповідного Лісу стало культурно оброблятись
15 Вересня 2019, 21:24
Де куски світязя? А?!
15 Вересня 2019, 21:24
Де світязь
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024