На Волині цукрові буряки масово вражає хвороба

14 Вересня 2019, 13:10
1225

Церкоспороз є однією з ключових проблем для виробників цукрових буряків на Волині.

Прояв та шкодочинність хвороби цьогоріч помічено практично у всіх господарствах області. Про це виданню SuperAgronom.com розповів заступник керівника агродепартаменту ТзОВ «Волинь-Зерно-Продукт» Богдан Ковальчук.

«Для цукрових буряків видався складний рік, це пояснюється масовим поширенням церкоспорозу. В нашому регіоні ним уражені практично всі посіви. Фунгіциди не справляються, хвороба проявляє стійкість до більшості препаратів», – розповідає Богдан Ковальчук.
 

За його словами, розвитку хвороби посприяли погодні умови, волога та достатня кількість тепла. Церкоспороз на полях було помічено і в минулому році, проте цьогоріч шкодочинність значно вища. Окрім цього, виникають стійкі раси, з якими складно боротися.

«Ми стараємось комбінувати діючі речовини, не використовуємо двічі одну і ту ж. Наразі проти церкоспорозу існує лише три діючі речовини, які мають на нього вплив, до інших він уже стійкий», – зауважив спеціаліст.

На краях полів у компанії висівають червоні столові буряки. Вони слугують індикатором передчасного виявлення хвороби, адже на столових буряках церкоспороз проявляється раніше.

«Через ураження церкоспорозом листя повністю згорає і висихає. На зміну старому виростає нове, на потребу якого корінь віддає цукор, у подальшому це спричиняє зниження врожайності та цукристості самих коренів. Втім, попри захворювання, на планову врожайність та цукристість ми повинні вийти. Про це свідчать дані попередніх прокопувань та аналіз пробних партій на цукровому заводі», – зауважив Богдан Ковальчук.

До слова, цукровими буряками на полях «Волинь-Зерно-Продукт» цьогоріч засіяно близько 1 тис. га площ, роботи зі збирання врожаю коренеплодів тут планують розпочати орієнтовно 1-5 жовтня.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024