Щоб школа не зіпсувала здоров’я дітям і нерви батькам: поради від психологині з Пульма

08 Вересня 2019, 16:20
3188 Джерело: фото ілюстративне

Розпочався навчальний рік – період завжди трохи стресовий для дітей, батьків і вчителів: новий розпорядок дня, більше навантаження та інформації, а ще чимало знайомств.

Щоб школа не зіпсувала здоров’я дітям і нерви батькам, важливо дотримуватися простих порад, якими поділилася практична психологиня ЗОШ І-ІІІ ступенів села Пульмо Людмила Положевець.

Про це пише газета «Новий погляд+».

– Бути учнем для дитини – це отримання не тільки статусу приналежності до світу дорослих, а також визнання цього оточенням. У першокласників з'являються як нові права, так і обов'язки. Не всі вони розуміють, чим відрізняється вчитель від вихователя, уроки від занять. Процес адаптації тісно пов'язаний з тим, наскільки дитина здатна відповідати поставленим вимогам. Пристосування ж до школи може супроводжуватися зростанням внутрішньої напруженості, підвищенням рівня тривожності та зниженням самооцінки. Іноді батьки залякують своїх чад прогнозами на майбутнє навчання та оцінювання, намагаючись розбудити їхню свідомість. Звичайно, дорослі не бажають їм поганого, але такий підхід може впливати досить негативно.

Занепокоєння викликають діти, які не відвідували дошкільні заклади. Часто вони не вміють налагоджувати стосунків із ровесниками та дорослими, які не входять до кола їх звичного спілкування. Сприятливі умови допомагають через деякий час стабілізувати емоційне самопочуття, яке впливає на зменшення або зникнення внутрішньої напруженості та покращення продуктивності навчальної діяльності.

Пропоную рекомендації батькам, які допоможуть успішно адаптуватися школярам, а також не втратити інтерес і бажання вчитися.

  • Старання дитини обов’язково мають бути визнаними. Позитивна оцінка і добре, тепле ставлення необхідні їй для хорошого самопочуття, для формування впевненості у собі та своїх можливостях.
  • У кожного члена колективу повинні бути постійні обов’язки, закріплені за ними на тривалий час. Якщо дитина вміє працювати вдома, то легко долучатиметься до навчання.
  • Розширюйте й збагачуйте її навички спілкування з дорослими та однолітками, вчіть враховувати думки інших людей при формуванні власних поглядів.
  • Не порівнюйте дитину з іншими учнями.
  • Не обговорюйте при ній проблеми її поведінки: вона може подумати, що конфлікти неминучі й продовжуватиме провокувати їх.
  • Дозволяйте виявляти самостійність, заохочуйте найменші її вияви.
  • Не критикуйте дитину при свідках.
  • Розвивайте світогляд школяра, сприяйте розширенню його поглядів.
  • Аргументуйте свої заборони та вимоги: діти чутливі до несправедливості. Шукаючи докази, ви ще раз зможете обміркувати необхідність їх застосування.
  • Намагайтеся дивитися на світ очима дитини. Будьте щирими у спілкуванні, цікавтеся її інтересами.
  • Підтримуйте бажання стати школярем.

Навчання — нелегка і відповідальна праця. Серйозне ставлення дорослих до проблем, досягнень дітей допоможуть підтвердити значущість нового становища та діяльності. Школа суттєво змінює їхнє життя, але це не повинно впливати на різнобічний світогляд. В учня має залишатись достатньо часу на ігри та розваги. Пам’ятайте, творення людини потребує зусиль дорослих і їхньої життєвої мудрості. Діти – це щастя, виплекане вашою працею.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024