«Головне, щоб одяг був зручним і виглядав естетично» – шачани про шкільний дрес-код

08 Вересня 2019, 10:44
5149 Джерело: фото ілюстративне

Питання шкільної форми актуальне протягом усього навчального року. Неодноразово дрес-код учнів обговорювали учителі та директори закладів, батьки та й самі діти. Колись батьки часто розповідали про те, як раніше було просто зібрати школярів: купили форму – і вже дев’яносто відсотків проблем відпало. Тоді не відчувалося поділу учнів на заможніших і бідніших, бо одяг не відрізнявся. Цьогорічні урочисті лінійки з нагоди Дня знань і початок навчального процесу знову викликали хвилю обговорень. У прихильників і противників шкільної форми свої аргументи.

Нагадаємо, Президент України Володимир Зеленський у червні скасував указ про обов’язкову шкільну форму.

Власні думки висловили жителі Шаччини й Любомльщини, – пише газета «Новий погляд+».

Віта Шепеля, 40 років, смт Шацьк:

– До відміни форми я ставлюся позитивно. Школярі вдягають її два рази в рік – першого вересня і на свято останнього дзвоника, та й то більшість надає перевагу вишиванкам. Решту днів ходять у тому, в чому їм зручно: спортивному костюмі, джинсах, кофті. Але батькам треба стежити, щоб цей одяг був зручним і виглядав естетично.

Лариса Глушкова, 40 років, с. Ростань:

–Я вважаю, що форма у школі потрібна. Це дисциплінує учнів, дає можливість їм відчути себе однією командою, а ще економить батьківські кошти. Короткі спідниці та порвані джинси – це одяг для дискотек чи вечірок. Таке вбрання відволікає від навчання, а комфортна і зручна форма – навпаки, налаштовує на здобуття знань, привчає дітей до ділового стилю.

Світлана М., 42 роки, с. Вишнів:

− Я вважаю, що учням потрібна шкільна форма. По-перше, вона дисциплінує, не відволікає від навчання, не дозволяє демонструвати заможність батьків. По-друге, не потрібно складати довгого списку і витрачати гроші на речі, яких дитина потім, можливо, й не одягне.

Ольга К., 28 років, с. Чмикос:

− Я за діловий стиль, але без форми, бо вона дорога та не практична. Купуючи один піджак хлопчику, вже переплачуєш 500 гривень. Він його одягне два-три рази, далі висітиме на стільчику. А зайвих коштів немає! Ну і незручно в спеку його носити. А парити дитину заради іміджу школи – сумнівне задоволення. Тим більше, на свята вчителі просять учнів одягати вишиванки, тому краще вже їх купувати.

Галина М., 37 років, смт Головне:

− Форма має бути! Це дисциплінує учнів, економить кошти батькам, немає «показу мод» у школі. Вбратися, як забагнеться, можна на дискотеку, а не в освітній заклад.

Валентина Л., 34 роки, с. Радехів:

− Форма не впливає на рівень знань, але позитивно чи негативно діє на психологічний стан дитини − це з особистих спостережень. Вона може стати родзинкою, відмінною рисою кожної школи.

Надія С., 38 років, с. Вишнів:

− Я вважаю, що форма – зайва річ, яка лише ускладнює життя дорослим і дітям та додає головного болю вчителям. Вона жодним чином не приносить знань. Учні, переважно, її не люблять. Одяг має відповідати двом критеріям: комфорту і безпечності. Ті ж люди, які хочуть похизуватися вищими статками, завжди знайдуть спосіб. Це гаджети, взуття, канцелярське приладдя тощо.

Андрій С., 31 рік, с. Радехів:

− Для мене питання форми однозначне: зовсім байдуже, у що вдягнений учень. Головне, що в нього в голові, чого прагне навчитися. На знання вона аж ніяк не впливає.

Анжела М., 14 років:с. Вишнів

− Я не проти шкільної форми. Носила б, якби й інші учні її одягали. Не хочеться бути «білою вороною» серед друзів.

Марія М., 78 років, с. Штунь:

− Шкільна форма – найкращий одяг для учнів. Та й батькам значно легше, бо не треба купувати багато речей. Достатньо мати на зміну ще одну: першу виправ, другу – одягнув. Важливо ще з дитинства привчати дітей до того, що всі рівні та мають однакові можливості, щоб бути успішними в житті. А одяг – це не показник розуму чи таланту.

Ірина МАЇЛО, Мирослава ЦЮП’ЯХ

Коментарі
08 Вересня 2019, 19:24
У всьому світі є шкільна форма.<br/>У нас батькам шкода грошей! <br/>Нашим виробникам шк форми треба податкові пільги.
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024