Українці можуть отримати вісім безкоштовних аналізів

07 Вересня 2019, 14:00
Українці можуть отримати вісім безкоштовних аналізів 1482
Українці можуть отримати вісім безкоштовних аналізів

Людина, яка укладати договір із сімейним лікарем може безкоштовно зробити вісім аналізів та отримати контейнери, пробірки та всі необхідні для цього речі.

Пацієнт, який подав декларацію про обслуговування у лікаря первинної ланки, може отримати безоплатно, тобто без будь-яких доплат або придбання витратних матеріалів низку лабораторних діагностичних досліджень та швидких тестів. Про це повідомляє Рівненська обласна державна адміністрація.

У перелік таких аналізів входять:

  • загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою;
  • загальний аналіз сечі;
  • глюкоза крові;
  • загальний холестерин;
  • швидкий тест на вагітність;
  • швидкий тест на тропонін;
  • швидкий тест на ВІЛ;
  • швидкий тест на вірусні гепатити;

За потреби проведення лабораторних досліджень лікар виписує направлення на аналіз та скеровує пацієнта до лабораторії закладу, або – до надавача цієї послуги, з яким заклад має відповідний договір про співпрацю. Це може бути лабораторія як комунального, так і приватного закладу.

Вакуумну пробірку (вакутайнер) для аналізу крові, рукавички, спиртову серветку/вату/спирт, шприц, контейнер для збору сечі пацієнт НЕ МАЄ приносити або оплачувати додатково. Їх наявність забезпечує заклад первинної медичної допомоги. Якщо лікар вважає доцільним проведення цих лабораторних досліджень, треба запитати в нього, де можна отримати контейнер для збору сечі — у нього на зустрічі, в кабінеті забору аналізів чи в лабораторії, що здійснить це дослідження за його направленням.

У разі необхідності проведення швидких тестів на віруси, вагітність, глюкозу крові та тропоніни їх можна пройти або безпосередньо на прийомі у лікаря, або в маніпуляційному кабінеті закладу. Кожна установа цей процес організовує по-своєму. Але незмінним залишається те, що всі витратні матеріали входять до вартості послуг ПМД, які оплачує за договором Національна служба здоров’я України закладу-партнеру.

Якщо від пацієнта вимагають кошти за проведення цих досліджень, він може зателефонувати до контакт-центру НСЗУ за коротким номером 1677.

Партнерами НСЗУ є 1349 закладів ПМД. В електронній системі охорони здоров’я зареєстровані 22 535 лікарів. Серед них понад 74% – це сімейні лікарі, про вибір яких подали декларації майже 21 млн пацієнтів, більш як 15% – терапевти, до яких подано трохи понад 4 млн декларацій, майже 11% – педіатри, яких обрали 3 млн пацієнтів. Кожен з лікарів первинки при потребі може направити свого пацієнта на проведення необхідного діагностичного лабораторного дослідження або зробити швидкий тест абсолютно безоплатно.

Коментарі
08 Вересня 2019, 00:39
При УРСР всі аналізи були безплатно.
08 Вересня 2019, 11:49
Читай уважно посилання - Рівненська обласна державна адміністрація.
08 Вересня 2019, 18:43
У Шацьку прості аналізи поки що безплатні, а от узі чи рентген від 100 гривень.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024