Шацькі податківці рекомендують сільрадам створити реєстри осіб та баз, в яких живуть відпочивальники

06 Вересня 2019, 11:15
1907

Аби сільські (Світязька, Пульмівська та Пулемецька) та Шацька селищна ради мали базу для наповнення своїх бюджетів, податківці радять створити реєстри здавачів майна у літній період.

Про це йшлося на одній з оперативних нарад в Шацькій РДА, де обговорили питання про стан декларування доходів громадян, які надають послуги з проживання людей у літній період, та стану сплати туристичного збору.

Світлана Сулік, начальниця Шацької ДПІ Любом­льсь­кого управління ГУ ДФС, відзначила, що в районі є три види здавачів: юридичні особи, фізичні особи-підприємці та громадяни. Перші дві категорії є платниками податків, зокрема, туристичного збору та ПДФО. Однак головам сільрад та ОТГ потрібно подбати про розширення списків здавачів майна в літній період, адже зараз сільради мають у цих списках тільки тих суб’єктів, хто сплачував туристичний збір.

Тому потрібно скласти реальний реєстр зда­вачів: робити обстеження, складати акти, стимулювати людей реєструвати підприємницьку діяльність, а відтак – декларувати доходи і сплачувати податки.

В майбутньому цей список може служити і як джерело ще одного виду податку – на нерухомість. Якщо ж після обстеження контролюючими органами справу пе­редадуть у суд, а ті, у свою чергу, приймуть рішення рекомен­ду­вати зареєструвати підприємницьку діяльність, то уже після пов­торного обстеження, коли рішення суду людина не виконає, її чекає штраф у розмірі 34 тис. грн.

Саме на це, як зазначила Світ­лана Сулік, треба акцентувати увагу сільським головам при розмо­ві з людьми, котрі здають в найм житло у літній період. Прикладом, як зрушити справу з місця, може слугувати Шацька ОТГ, де вже проводили зустрічі з таксистами, перукарями, продав­цями на рин­ку, робили обстеження баз відпочинку.

«Ми просто встали і пішли обстежувати. За нас це ніхто не зро­бить. Бо нам сподіватися нема на що, бюджет треба викону­вати. Якщо потрібно, будемо до роботи з обстеження, реєстрації підприємницької діяльності залучати поліцію та інші контро­люючі органи», – розповіла виконуюча обов'язки голови Шацької ОТГ, секретар Людмила Цевух.

Сергій Карпук, в свою чергу, відзначив, що джерелом для реального реєстру здавачів майна можуть слугувати три-чотири сайти, де наявна майже уся інформація про тих, хто здає в найм житло у літній період. Потрібно їх лише опрацювати та система­тизувати. Адже від того, як у літній період спрацюють громади, такі доходи й будуть мати у свої бюджети.

Коментарі
06 Вересня 2019, 15:07
вам дай тільки в карман населення залізти
06 Вересня 2019, 17:47
Щоб я свого кума, родича чи сусіда доброго здав?<br/>Відключіть боржникам інтернет.
08 Вересня 2019, 01:09
От нехай будує сільрада будинки і здають відпочиваючим,і збирають мзду.Люди прості,будують той шалман роками,і тут ще боги хочуть пальця вмочити,не подавляться,а коли та людина відіб є потрачене?Весь рік літа немає
09 Вересня 2019, 00:44
Нехай землю продадуть яку набрали на всіх своїх родичів, і туди залучають органи і наповнює бюджет. А то заї... ли землю дати , плати ! Побудувати за свої гроші. А вони на все готове прийти хочуть. Молодим сім'ям не чого не дають не землі не житла. Не зважаючи чи ти спеціаліст чи хто. Була вже молода гарна Лікарка і не дали ні чого. І зменшена була покинула лікарню. Це нормально! Ви про молодь взагалі не дбаєте і дивитись в карман залізти що це за така влада ?
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром