«Не намагайтеся бути ідеальними» – Супрун дала поради батькам школярів

01 Вересня 2019, 16:50
1563 Джерело: фото ілюстративне

В.о міністра охорони здоров'я Уляна Супрун дала поради, як зробити так, аби шкільні роки не зіпсували здоров’я дитини і нерви батьків.

Про це вона написала на сторінці у Facebook. 

«Початок навчального року – це завжди трохи стрес для дітей, для батьків, вчителів. Це новий графік, більше навантаження для всіх, а ще багато нових знайомств та нової інформації», –  зауважила міністр.

Дитина має бути зручно вдягнена

Навіть якщо шкільна форма є обов’язковою, вона має бути зручною. У ній дитина має вільно дихати, бігати, падати, і при цьому, не сильно забруднити і зім’яти одяг. У дитини має бути можливість одягнутися тепліше зранку, і згодом зняти піджак чи лонгслів, та залишитися в зручному одязі. 

У вересні у класах часто спекотно. Коли нам спекотно, здатність до навчання погіршується. Обов’язкова вимога до «верху» – не білий та гарний, а те, що вона з натуральної тканини, який легко прати і не треба прасувати. Останнє дуже важливо для збереження здоров’я батьків.

Дітям потрібно мати з собою їжу

Навіть якщо вони їдять в їдальні, має бути змога перекусити. Це особливо актуально для учнів молодших класів. Дитячий організм не може підтримувати рівень глюкози в крові так, як у дорослих. Голодні діти не можуть зосередитися на навчанні.

На перерві діти мають їсти не чіпси і шоколадки, не булочку з їдальні, а повноцінну їжу. Рішенням може бути контейнер із нарізаними яблуками, морквою, горіхами, сиром, фалафелем. Добре мати банани, несолодкий йогурт, сухофрукти, пастилу. Дітям потрібні вітаміни, волога їжі (бутерброди досить сухі), повноцінний білок, і робота для щелеп. Для повноцінного розвитку щелеп малі діти мають багато гризти і жувати тверду їжу. 

Контейнери треба готувати з вечора і зберігати в холодильнику. Роли чи бутерброди можна робити раз на тиждень і заморожувати. Обирайте контейнери, що не протікають, і зроблені із пластику BPA-free. Якщо дитина приносить «тормозок» повним додому, з’ясуйте в неї, у чому проблема. 

Дітям потрібно пити воду

Не молоко чи сік в їдальні, не солодкі газовані напої, а воду, коли є відчуття спраги. Спека, хвилювання, розмови та уроки фізкультури призводять до посиленої втрати вологи організмом. Зневоднення в дітей проявляється як дратівливість і нездатність зосередитися. Саме тому варто подбати, аби в класах була питна вода. Крім того, якщо діти питимуть солодкі напої, у них псуватимуться зуби. 

Дітям можна жувати жуйку

Мабуть, вчителів чи співрозмовників це дійсно дратує. Але дослідження показують, що жування жуйки без цукру допомагає зосередитися, і запобігає карієсу, бо підтримує слиновиділення, а отже — мінералізацію зубів, а також заважає утворенню зубного каменю і нейтралізує кислоту. 

Дітям треба бути активними

Зазвичай школярам забороняють бігати коридорами, чи лишають мало часу на те, щоб бігати подвір’ям. Та у ВООЗ впевнені: що дитина молодша, то більше часу вона має бути активна. Власне, саме тому дітям шкодять мультфільми та ігри – бо вони сидять замість, щоб гасати.

З 5 до 17 років щонайменше годину на день треба робити аеробні вправи (бігати, стрибати, кататися на велосипеді), і тричі на тиждень займатися особливо інтенсивно. Цю годину активності ВООЗ радить «акумулювати» упродовж дня завдяки кільком активним перервам. Тож краще створити школярами умови для активного відпочинку, ніж намагатися їх спинити. 2–3-хвилинні перерви під час уроків допоможуть зняти напруження і досидіти до дзвінка.

Фізкультура має бути улюбленим предметом

Бігати приставним кроком по колу чи грати в гандбол на цементному подвір’ї – може, не найкраща опція. Але діти можуть ці уроки провести з користю: робити вправи для зміцнення м’язів спини, займатися стрейчингом, аеробікою, йогою, хіп-хопом. Фізкультура має підтримувати здоров’я і тренувати, а не викликати ненависть, бажання “відкосити”, чи створювати приводи для булінгу чи змагальництва. У залі для фізкультури має бути можливість провітрити і поставити музику

Школа має заохочувати приїздити на велосипеді чи самокаті

Тобто мати парковку для дитячого транспорту, обмеження для парковки авто на тротуарі, долучатися до розробки велоінфрастурктури в місті чи селі. Долучатися не шляхом збору коштів з батьків, а шляхом громадської активності. 

Школи мають бути безбар’єрними та інклюзивними

І діти, і їхні батьки, чи молодші брати і сестри можуть бути у візочку: інвалідному чи дитячому. Інклюзивність потрібна не лише дітям з інвалідністю, а й всім відвідувачам школи.

Туалети мають відповідати гігієнічним нормам

Замість того, щоб урядовці урочисто відкривали шкільні туалети, варто без пафосу подбати, аби в туалеті були кабінки, а не ряд унітазів, туалетний папір і мило. Діти мають почуватися в безпеці і мати всі можливості для гігієни. Мити руки з милом слід заохочувати постійно, бо через руки передаються вірус грипу, аденовірус, вірус гепатиту А, сальмонели.

Діти, що регулярно миють руки з милом, майже на 30 % менше пропускають школу через діарею, на 20 % менше хворіють на пневмонію та застудні захворювання. Діти з імунодефіцитними станами майже на 60 % менше хворіють. Антибактеріальне мило не потрібне, а спиртові дезінфектанти не замінять миття рук все одно. 

Зробіть дітям необхідні щеплення

Це єдиний надійний спосіб захистити їх від небезпечних хвороб та убезпечити інших школярів, які з певних причин не можуть бути вакциновані. А також – це внесок у формування колективного імунітету та захист від епідемій.Також на початку жовтня варто зробити щеплення від грипу. 

Перевірте, чи нема у вас тривожності і депресії

Щасливі діти ростуть передусім у щасливих батьків. Витримати рік повідомлень батьківських чатах у вайбері, підготовок до контрольних і костюмів сніжинки важко, тим більше, якщо ви виснажені, чи взагалі перебуваєте в депресивному чи тривожному стані. 

Не намагайтеся «бути ідеальними» та не вигорайте

Вигорання може стосуватися обох батьків, і пов’язане воно саме з виконанням батьківських обов’язків, хоча в решту часу люди перебувають в нормальному стані.

Ознаки батьківського вигорання:

▪️ Низька самооцінка, думка про себе як про поганих батьків, що не ладні впоратися.
▪️ Емоційне дистанціювання від дитини.
▪️ Фізична та психічна втома. 

Вигорання пов’язують із такими чинниками:

▪️ Надмірні старання у догляді за дитиною.
▪️ Страх бути поганими батьками та перфеккціонізм.
▪️ Проекція – переживання, що зараз закладається фундамент життя дитини.
▪️ Тиск суспільства.
▪️ Складнощі суміщення роботи і батьківства, або відмова від кар’єри взагалі. 
▪️ Що старші батьки, то менше вони собою задоволені. При цьому, вік матері при народженні першої дитини (і вік батька відповідно) в усьому світі зростає. 

 Спробуйте бути «достатньо хорошими», а не ідеальними батьками.

Коментарі
01 Вересня 2019, 22:33
А якщо ваша дитина не слухається, то покажіть їй хвото Суп рун.. А якщо це дитина не ваша, то не показуйте, бо батьки на вас подадуть в суд за знущання і тортури.
Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024