Які документи треба подати шачанам, аби отримати податкову знижку на навчання дітей

28 Серпня 2019, 15:20
1917 Джерело: фото ілюстративне

Законодавством передбачена податкова знижка на навчання дітей.

Вона запроваджена, щоб батьки, які вкладають кошти в розвиток своїх дітей, мали можливість отримати від держави допомогу у вигляді зменшення сплати податків від свого офіційного доходу, – повідомляють у юстиції Волині.

«Важливо те, що до ухвалення другого пакету законів «ЧужихДітейНеБуває» на соціальну знижку від держави могли розраховувати лише студенти-контрактники вищих навчальних закладів або ж їхні батьки. Проте ухваленим законом було внесено зміни до Податкового кодексу України, й тепер правом на податкову знижку можуть скористатись й батьки, які платять гроші за навчання дітей у закладах дошкільної та позашкільної освіти», – відзначив Валентин Кухарик, керівник юстиції Волині .

Так, протягом 2019 року подати декларацію з метою отримання податкової знижки мають право громадяни, які витратили на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім'ї першого ступеня споріднення.

Тобто право на отримання податкової знижки мають платник податку та/або члени сім’ї першого ступеня спорідненості (батьки, чоловік, дружина, діти, у тому числі усиновлені). Якщо за навчання студента сплатили особи, які не є членами його сім’ї першого ступеня споріднення (дід, баба та інші особи), вони не мають права на податкову знижку.

Плануючи оформляти податкову знижку, потрібно врахувати, що повернути гроші можна лише за навчання у вітчизняних освітніх закладах. Для того, щоб отримати податкову знижку, необхідно зібрати пакет документів та подати їх до відділення фіскальної служби за місцем проживання.

Отже, вам потрібно зібрати такі документи:

- копію паспорта;

- копію про доходи Форма №3;

- копіюідентифікаційного номеру;

- копію договору із закладом освіти;

- копії чеків (квитанцій, платіжок) про оплату навчання;

- податкову декларацію про майновий стан і доходи;

- оригінали документів, що підтверджують сімейний зв'язок (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб).

Податкову знижку вигідніше оформляти на того члена родини, хто має офіційну роботу і отримує більшу зарплату. Адже розмір соціальної знижки залежить від суми сплачених податків, але не може перевищувати 18% від них. Важливо знати, що гроші повернуть протягом 60 днів з моменту подачі всіх необхідних документів.

Водночас необхідно звернути увагу на те, що у квитанції про сплату за навчання мають вказати дані саме того члена родини, який уклав договір із навчальним закладом й буде отримувати податкову знижку. Якщо платник податку до кінця податкового року наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, то таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39