Положівські школярі їздитимуть на навчання до Шацька

22 Серпня 2019, 16:00
В одному з класів Положівської школи-філії 2220
В одному з класів Положівської школи-філії

Ще у червні на сесії Шацької ОТГ депутати прийняли рішення про пониження ступеня Положівської філії опорного закладу із загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів до І ступеня.

За словами начальника гуманітарного відділу Шацької ОТГ Анатолія Павлея, це означає, що у школі будуть навчатися лише дітки 1-4 класів. Решту учнів будуть підвозити до навчання у опорний заклад «НВК ЗОШ І-ІІІ ст.-гімназія смт Шацьк».

На оперативній нараді у Шацькій РДА, яка відбулася 19 серпня, Анатолій Павлей відзначив, що цьому рішенню передувало обговорення питання з батьками, для яких організували день відкритих дверей у Шацькій школі-гімназії, провели фінансові розрахунки, роботу з депутатським корпусом, адже питання реорганізації мережі освітніх закладів назріли вже давно.

Школи громади мають великий дисбаланс по наповнюваності класів, витрат на навчання учня, адже три з чотирьох філій опорної школи є малокомплектними. І оскільки їх утримання лягає на бюджет громади, керівництво та депутати громади мали прийняти рішення про реорганізацію. Наприклад, школи сіл Положево, Самійличі та Пехи мають 29-32 учні у школі, разом з тим у цих школах працює по 13-15 вчителів. 

Стосовно фінансових розрахунків, то ціна навчання на одного учня у Шацькій школі-гімгназії становила орієнтовно 15 тисяч грн. в рік, а в школах села Положево чи Пехи на одного учня витрачали орієнтовно 35 тисяч грн. Також Анатолій Павлей відзначив, що і якість навчання у Шацькій школі є значно вищою, ніж у цих школах-філіях.

Сьогодні Шацька ОТГ має можливість організувати підвіз учнів 5-9 класів до опорного закладу в Шацьк новим автобусом, розмістити в класи та дати хороші умови навчання дітям (просторі кабінети, обладнані усім необхідним, спортзал, їдальня).

Рішення про пониження ступеня Положівської школи-філії Анатолій Павлей вважає правильним, адже за цим стоїть значна економія коштів, які можна використати на розвиток освітніх закладів громади, натомість діти села Положево отримуватимуть якісну освіту у значно кращому навчальному закладі.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024