Шачанки розповіли, чи варто проколювати вушка дівчаткам

18 Серпня 2019, 14:50
6604 Джерело: фото ілюстративне

Одними із найбільш улюблених прикрас всієї жіночої статі є сережки. З дитинства донечки приміряють їх. Дуже мило виглядають вони на маленькій дівчинці, образ стає ніжним і привабливим. Кожна мама, звичайно ж, хоче скоріше проколоти вушка своїй дитині, але багатьох зупиняють різні, часом обґрунтовані питання, пов’язані з безпекою процедури.

Думками з цього приводу вони поділилися з нами, – пише газета «Новий погляд+».

Наталія ГОЛЯДИНЕЦЬ, смт Шацьк, мама 11-річної донечки:

– Я своїй доньці вуха не проколювала, та й сама не ношу сережок. Чудово обходимося без них. Втім, нічого поганого в цьому не бачу. Якщо дівчинці зробить процедуру фахівець, і вона пройде для неї без болю і стресу, то нехай носить на здоров’я. Гарні, зі смаком підібрані сережки прикрашають жіночу стать.

Елеонора РОМАНОВИЧ, смт Шацьк, мама 9-річної та 12-річної донечок:

– Мені й двом донькам подобаються ці прикраси, тому в нас усіх проколоті вуха. Дівчатка почали носити сережки досить рано. Майстер рекомендував проколоти вуха в теплий період, тобто навесні, «коли яблуні цвітуть». Адже взимку, вдягаючи шапку, можна пошкодити мочки, а в літню пору дірочки погано гояться. Під час процедури, якщо й були якісь больові відчуття, то діти про них швидко забули.

Олена СОЛОДУХА, смт Головне, мама 6-місячної донечки:

− Я вважаю, що до року не варто проколювати вушка дитині. Їй і так достатньо стресів, оскільки малятко нелегко переносить коліки, прорізування зубчиків, вакцинацію. Чим більше новонароджені відчувають болю, тим гірше пізнають світ. Усе це негативно впливає на їхній розвиток. А тут іще й проколювання вушок. Їх же потрібно промивати, що викликатиме дискомфорт. Сережки можуть зачіплятися за одяг чи заважати під шапочкою. Хіба дівчинка до року усвідомлює, для чого їй ці прикраси? Однозначно, ні! Мабуть, батьки для себе проводять таку процедуру, а не для дитини. Схиляюся до думки, що проколювання вушок – це невиправдане насильство стосовно маляти.

Марія РИБАЧУК, с. Бережці, мама півторарічної донечки:

− Ми якось спонтанно вирішили пробити вушка донечці. Я прислухалася більше до думки мами та знайомих, які вже зіштовхувалися з цим питанням. Так вийшло, що провели цю процедуру нашій дівчинці в дев’ять місяців. Тоді вона ще не розуміла, що відбувається. Я хвилювалася найбільше щодо безпечності процедури. Стежила за діями майстра, що втілювала в життя наш задум. Роздумувала, які сережки краще обрати. Мої побоювання не справдилися! Доня лякалася лише звуку пістолета, який пробивав вушка. Нічого страшного не сталося! Не жалію, що зробили це у ранньому віці. Дитина не плакала й не торкалася після цього сережок. Раджу не вагатися й проколювати вушка дитині до року.

Ірина БІДНЮК, с. Вишнів, мама 10-місячної донечки:

− Сережки для дівчинки – дуже важливий аксесуар. Чула, що коли рано проколоти вушка дитині, то вона майже безболісно перенесе процедуру. Тому не боюся цього. Планую подарувати таку красу донечці, кили їй виповниться півтора року.

Катерина КОСТЮК, м. Любомль, мама 3-річної донечки:

− Я за свідомий вибір кожної людини! Що може розуміти дитина до року? Тим більше, що таке сережки й навіщо вони їй. Це забаганки батьків. Маленькі дітки й так гарні без всяких прикрас. Треба робити все, щоб вони насолоджувалися дитинством, а подорослішати ще встигнуть. Своїй доні не проколювала вушок і не планую, допоки вона сама не попросить зробити це.

Педіатр Любомльського ТМО Олена Дець:

− Жоден лікар не може дати однозначної відповіді на питання: коли краще проколювати вушка дитині. Тут треба бути дуже обережними! Ви повинні розуміти, що ця процедура буває небезпечною, адже з голкою в кров можуть потрапити інфекції, а імунітет дитини ще не здатний їм протистояти. Коли все-таки зважилися, то потурбуйтеся про те, щоб у маляти було зроблене щеплення від гепатиту В. Для дівчинки, якій іще немає року, два проколи у вухах можуть викликати короткочасну психологічну травму, після чого дитина буде плакати, вередувати, можливо, не спати вночі. Потрібно не забувати, що в мочках вух розташовується велика кількість точок, які відповідають за нормальне функціонування внутрішніх органів і систем. Тому, потрапивши в якусь із них, можна нашкодити здоров’ю дитини.

У будь-якому випадку, якщо ви вирішили проколоти вуха своїй доньці, обов’язково йдіть до майстра, який знає, як правильно робити пірсинг у вухах чи інших частинах тіла. Не ставтеся до даної процедури халатно! Перед проколюванням інструменти повинні бути продезінфіковані, лікар зобов’язаний працювати в стерильних рукавичках. Раджу зважити всі «за» і «проти» й дочекатися того моменту, коли дівчинка сама попросить купити їй сережки та проколоти вуха. Не варто йти на жертви заради краси в ранньому віці, адже діти й без цього прекрасні. Кожна дівчинка по-своєму дуже симпатична, і сережки у вухах – це останнє, про що повинні думати її батьки.

Ірина МАЇЛО, Мирослава ЦЮП’ЯХ

Коментарі
18 Серпня 2019, 20:50
Оце новина! Ще й брехня у заголовку :всього 2 шачанки, а 5 любомльчанок.
Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром