Винесення чесних древ животворчого Хреста Господнього: історія свята

14 Серпня 2019, 11:25
3929 Джерело: фото ілюстративне

Багато століть Православна Церква відзначає Винесення чесних древ животворчого Хреста Господнього. Це свято започатковане в Константинополі.

Грецький Часослов 1897 року так пояснює походження цього свята: внаслідок хвороб, що дуже часто бували в серпні, спрадавна утвердився в Константинополі звичай виносити чесне древо Хреста на дороги і вулиці для освячення місць і відвертання хвороб, – йдеться на сторінці ПЦУ у Facebook.

«Напередодні, виносячи його з царської скарбниці, покладали на святій трапезі Великої церкви (в честь Святої Софії – Премудрості Божої). З цього дня і далі до Успіння Пресвятої Богородиці, творячи літії по всьому місту, пропонували його потім народу для поклоніння. Це і є Винесення чесного Хреста», – говорить Часослов.

Традиція винесення чесних древ животворчого Хреста Господнього дійшла і до наших часів: цього дня в усіх православних храмах священники виносять з вівтаря напрестольний Хрест зі співом «Хресту Твоєму поклоняємось, Владико, і святеє воскресіння Твоє славимо», звершують чин малого освячення води і святкову літургію, просячи в Бога милості, здоров’я і благословіння для нашого народу.

Люди до храмів в цей день зазвичай приносять для освячення мед, мак та інші перші плоди на знак подяки Богу за те, що Він дає їм такі благодіяння.

Читайте також: У ПЦУ пояснили, чому Спас не може бути медовим чи яблучним

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024