Гроші на дорогу до Адамчуків керівництво Волині хоче просити в держави

12 Серпня 2019, 12:20
2582

Цьогоріч на річці Західний Буг між селами Адамчуки та Збереже відбулися ювілейні десяті Європейські дні добросусідства.

9 серпня з участю досить владного представництва з обох сторін урочисто відкривали понтонний міст у тимчасовому пункті пропуску «Адамчуки-Збереже», – повідомили в прес-службі Волинської олбради. 

Протягом трьох днів – з 9 по 11 серпня – кордон в цьому місці можна буде перетинати пішки, чи велосипедом.

Читайте також: В Адамчуках стартували ювілейні Європейські дні добросусідства

На Шацьких озерах стартував екомарафон «Світанок Світязя»

«Попит і зацікавлення до цього пункту пропуску неймовірні. Особливо з польської сторони, оскільки там є бажання потрапити на Волинь на відпочинок. Уявляєте, який розвиток мав би Шацький район, якби «Адамчуки-Збереже» запрацював на повну потугу. Це – не просто туристичний потенціал на словах, це - серйозний шанс на економічний прорив в цьому невеличкому районі», – ділилася враженнями голова обласної ради Ірина Вахович, яка також взяла участь в ювілейному фестивалі.

Відомо, що розмови про перехід «Адамчуки-Збереже» ведуться давно. Навіть є розроблені проектні документи. Втім, за словами Ірини Вахович, всі ці папери нині потребують суттєвого коригування. 

«Річ в тім, що в України на будівництво переходу немає коштів. Аби залучити кошти ЄС на сам перехід, потрібно планувати інфраструктуру з польського боку. Наші сусіди зі своєї сторони обіцяють провести всю потрібну роботу, щоб змінити проектну документацію. Що маємо робити ми, тобто українська сторона? До Адамчуків потрібно побудувати дорогу. В бюджеті маємо знайти 63 млн грн. Шкода, що не працює митний експеримент, адже саме це джерело доходів планувалося на будівництво дороги», – зазначила голова обласної ради. 

Вирішення цього питання керівництво області намітило на перспективу. Зокрема, готуватимуть звернення до державних структур, від яких залежить вирішення питання з фінансуванням будівництва цієї дороги. Ба більше, планований пункт пропуску орієнтований на пішоходів та велосипедистів. Тож подбають і про велосипедні доріжки. До слова, на території Польщі їх багато, а велосипед – популярний для поляків транспорт.

Втім, якісна дорога та велодоріжки, не єдине про що говорили. 

Голова облради зазначила, що нинішні Дні добросусідства підкинули низку завдань для волинської влади. Зокрема, волинян вразили грамотні інфраструктурні рішення поблизу озера Біле в Польщі, де саме озеро менше, ніж наш Світязь, але там по-господарському і з повагою до природи використовуєть кожен куточок рекреаційної зони. Тож акий досвід для волинян є дуже важливим і корисним, – акцентувала Ірина Вахович.



 

 

Коментарі
12 Серпня 2019, 16:19
Пропонується звичайна схема відмивання грошей через чергову розробку, або корегування ПКД (проектно-кошторисної документауції), так як по нормативним документам ПКД дійсна тільки два-три роки. Зі словами "ми ж не винні що не дали гроші на БМР (будівельно-монтажні роботи) і треба корегувати ПКД, знову у прірву шацьких бариг виділяються гроші на чергове корегування ПКД на автодорогу. Пояснюю всім яйцеголовим, для виділення коштів на будівництво потрібно розробити тільки ТЕО (техніко-економічне обгрунтування) вартості будівництва, яке коштує копійки, а вже після виділення коштів (на підставі ТЕО) на саме будівництво (де передбачені також кошти на розробку повноцінної ПКД), розробляється ПКД. А зараз пропонується звичайна схема відмивання грошей на розробку ПКД під не існуючі кошти на будівництво. А потім знову фраза " ми ж не винуваті, що не дали кошти на БМР) і знову через пару років корегування ПКД і так до безкінечності. Уже за гроші протрачені на розробку "міфічних проектів" можна було б побудувати третину цієї дороги. Не забудьте ще про 40,0 млн. гривень, які заборгувала фірма "Шмунтер енд пунтер" (сам граф Оксфордськийц там співвласник) при викачуванні сапропелю в оз. Прибіч (є рішення Ковельського суду, яке не виконується).
12 Серпня 2019, 18:47
згідний з васею тільки те й роблять що переробляють пкд і відмивають капусту а будувати нічого не планують ..
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром