Сімейному кривднику можуть заборонити контактувати з жертвою та виселити з будинку

05 Серпня 2019, 16:00
1587

Проти сімейних насильників поліцейські можуть виносити термінові заборонні приписи.

Про це повідомляє прес-служба юстиції Волині.

Аби захистити права жертв домашнього насильства, розроблені спеціальні заходи щодо протидії насильству, одним із яких є терміновий заборонний припис стосовно кривдника.

Важливо знати, що він виноситься поліцією терміном до 10 діб і не лише за заявою постраждалої сторони, а і за власною ініціативою працівником уповноваженого підрозділу органів Національної поліції України.

Що означає даний припис? Терміновий заборонний припис може містити наступні заходи:

- заборона в будь-який спосіб контактувати з постраждалої особою;

- зобов’язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи;

- заборона на вхід та перебування в місці проживання (перебування) постраждалої особи.

Проте поліцейський уповноваженого підрозділу поліції при винесені термінового заборонного припису повинен здійснити оцінку ризиків за фактом вчинення домашнього насильства та визначити рівень небезпеки.

Оцінка ризиків проводиться шляхом спілкування/бесіди з постраждалою від такого насильства особою або її представником, з’ясування обставин конфлікту та виявлення чинників і умов, які створюють або можуть створювати небезпеку для цієї особи. За результатами заповнення форми оцінки ризиків вчинення домашнього насильства поліцейський уповноваженого підрозділу поліції визначає рівень небезпеки, який враховується під час винесення термінового заборонного припису стосовно кривдника, вжиття інших заходів для припинення такого насильства, недопущення його продовження чи повторного вчинення, надання допомоги постраждалим особам.

Варто знати, що форма оцінки вчинення домашнього насильства складається із 27 питань, на які поліцейський має відповісти «так», «ні», «без відповіді» / «невідомо». Питання стосуються безпосередньо безпеки постраждалої особи, тобто чи кривдник погрожував вбити, чи застосовував фізичне насильство, чи мав кривдник алкогольну чи наркотичну залежність та ін.

Для чого потрібні такі запитання? Відповідаючи на них, поліцейський визначить таким чином рівень небезпеки: чи то високий, середній або низький. І, що важливо, відмова, небажання постраждалої особи спілкуватися із правоохоронними органами може розцінюватися представниками поліції, як високий рівень небезпеки. Тобто, якщо на всі запитання отримано відповіді «Без відповіді / Невідомо», поліцейський уповноваженого підрозділу поліції на свій розсуд може оцінити ситуацію як таку, що має високий рівень небезпеки.

Варто знати, що якщо рівень небезпеки оцінюється як низький або середній, а інші чинники/обставини, що можуть вплинути на рівень небезпеки, відсутні, терміновий заборонний припис стосовно кривдника виноситься на РОЗСУД поліцейського уповноваженого підрозділу поліції. У разі високого рівня небезпеки поліцейський уповноваженого підрозділу поліції ОБОВ’ЯЗКОВО виносить терміновий заборонний припис стосовно кривдника.

Не мовчіть! Подбайте про власну безпеку та безпеку ближнього, телефонуйте за номером 116 123. Національна дитяча «гаряча» лінія — 116 111.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024