Чому зі Світязя випаровується шість мільйонів метрів кубічних води – фахівці шукали причини обміління озера

02 Серпня 2019, 16:10
13479

Озеро Світязь вважають однією з найбільших туристичних принад Волинського краю. Сюди приїжджають відновити сили навіть розбалувані екзотичними морями відпочивальники з усіх куточків України.

Проте цього літа обміління Шацьких озер стало помітним неозброєним оком. Що це? Тимчасове явище чи небезпечна тенденція, яка може перетворити синьооку Волинь у край маленьких непримітних боліт?

Чому катастрофічно міліє озеро Світязь та куди дівається вода, дивіться в головному на Волині суспільно-політичному ток-шоу «Протилежний Погляд LIVE» на «12» телеканалі. 

Гості програми: Олександр Киричук – тимчасовий виконувач обов’язків голови Волинської обласної державної адміністрації, Ростислав Кравчук – начальник регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області, Веніамін Туз – радник голови Волинської обласної ради, та Марія Христецька – директорка Шацького національного природного парку.

Основні тези програми:

►В 1970-1972 роках зафіксований найнижчий рівень води в озері Світязь. Проте вже в 1982-у вода піднялася більше, як на один метр.

►Мілководдя займає значну площу акваторії озера Світязь, тому зниження рівня води тут помітне найбільше.

►В період посухи зі Світязя випаровується 6 мільйонів м3 води в рік.

►На озерах Ратнівського району – Тур, Святе і Довге, максимально наближених до Хотиславського кар'єру Білорусі, рівень води впав на 20 см.

►Білоруси ігнорують всі листи, які їм надсилають з Шацького національного парку, і не дають відповідей на запитання щодо впливу кар'єру на Шацькі озера.

►В 2014 році в білоруському Хотиславі почали будувати третій потужний завод з виготовлення крейди і вапна.

►Білоруси, як і волиняни, також стурбовані наслідками видобування піску і крейди в кар'єрі, бо фіксують на своїй території незворотні зміни на водних об'єктах, серед рослинного і тваринного світу.

►Потрібно перекрити всі канали, які сполучають Світязь з іншими водоймами. Одночасно варто пам'ятати, що ми маємо зберегти перлину Волині і не зашкодити іншим озерам.

►Відразу після незначних дощів у липні цього року фахівці фіксували підвищення рівня води в Світязі.

Більше інформації – в сюжеті 12 каналу.

 

Коментарі
02 Серпня 2019, 20:07
Та нічорта та влада немічна не зробить! Сидять в своіх зручних кабінетах ,просирають гранти і лапшу тут всім вішають! Готовий побитись об заклад.що Світязю ХАНА!!! А ще з того всього лохинщиків героями зроблять,рятують тут всіх своіми смачними ягідками від голоду!!! Весною можна буде до остріва перейти пішки....
02 Серпня 2019, 21:28
Причина одна,це злочинна бездіяльність влади на всіх рівнях.А бездіють тому що владу отримали,а що з цим робити не знають.Катастрофічна відсутність фахових працівників низький рівень освіти недостача певного досвіду нажаль приводить до таких наслідків.Так довго не буде,люди тепер мовчати не стануть,бо вже насправді накипіло
02 Серпня 2019, 21:51
Світязь міліє, дороги все гірше, рівень медичного обслуговування району все гірше - а все тому що район не має гідних керівників і спеціалістів. <br/>Пора вже нам жителям всім разом приходити на сесію і запитати що з нами буде і куди приведе ця бездіяльність. По-моєму потрібна тільки наша земелька, а жителі то таке. <br/>Ніхто не прийде і не допоможе, поки не вирішуватиме проблеми району самостійно.
02 Серпня 2019, 23:00
Для всіх.<br/><br/>Норма поливу куща лохини 2-3 відра в тиждень.<br/><br/>В жару поливають кожен день по відру, щоб лохина була велика.<br/><br/>В Ростані біля 50 га, це 400-500 тисяч кущів по 10 літрів під один кущ - це 5 млн. літрів води щодня.<br/><br/>Рахуйте люди.
03 Серпня 2019, 01:25
А де ж тоді лохинщики беруть цих 5 млн літрів щодня.<br/><br/>В місяць це 150-200 млн літрів.<br/>Це 10 тисяч бензовозів по 20 тис. Літрів.<br/>Це якщо поставити 10 тис. бензовозів один за одним - то це буде колона до Луцька.<br/><br/>Де лохинщики беруть стільки води.<br/> Якщо все міліє то і в них проблема з водою.<br/><br/>Щось тут не сходиться
03 Серпня 2019, 02:39
Білоруси це пошук крайнього.. списати на них найлегше. Реальна причина десь у нас..
03 Серпня 2019, 03:39
Одні лохинщики воду качають потужними насосами з Припяті ночами в свої штучно викопані озера біля села Положево,а інші з озераСвітязь напряму через канали через озеро Луки Перемут.Левову частку води витягає приватне рибне господарство Ладинка.Як Ви думаєте кому за це потрібно дякувати?
03 Серпня 2019, 11:38
Незабаром будете ходити на острів пішки і нащо та вода посадимо лохину заробимо грошенят
03 Серпня 2019, 12:21
А що з лохинщиками робить поліція, СБУ, прокуратура, фіскальні служби, екологія, національний парк???<br/><br/>В долі? Беруть хабарі за свою бездіяльність.<br/><br/>Все керівництво вказаних структур перевірити на детекторі брехні
03 Серпня 2019, 12:43
Заступник голови Державного агентства лісових ресурсів України Бондар Володимир Налькович, який поставив на посаду нашу паркову &amp;quot;принцесу&amp;quot;:)) <br/>В Ростані це лохинові угіддя Бондара<br/><br/>А в Положеві - це лохини генпрокурора Луценка.<br/><br/>Обидва з партії БПП Мародера Порошенка.<br/><br/> А ви люди думайте далі за добробут цих мародерів.
03 Серпня 2019, 13:19
Девіз Порошенка-луценка<br/><br/>Закарпаття - без лісів<br/><br/>Волинь - без озер
04 Серпня 2019, 01:01
Неможна втручатися в вприроду.Природа накаже.Неможна виключати той факт як меліорація земель (це осушення земель(болота)з надлишком вологи) у 80х роках ,хто памятае.Ще того часу один похилий чоловік сказав &amp;quot;сьогодні осушують,а через 25-30 років в криницях і озерах води не буде,і церкви будуть рости як гриби,тільки стануть вони кооперативом&amp;quot;. Напевне це були пророчі слова, тому що сьогодні так і стаеться,тобто збуваеться.На запитання,&amp;quot; а звідки ви це знаете?&amp;quot; він підняв палець до гори.Ось і висновок,що людство за свое безвідповідальне ставлення до природи,буде неминуче покаране
04 Серпня 2019, 01:04
У Світязі можно буде вирощувати рис! Як колись у Криму....
04 Серпня 2019, 02:13
Читаю це все і не можу зрозуміти чим ці фермери недогодили. Проживаю в Костополі Рівненська область. Маю 6 га лохини. Про які відра ви говорите!!! Рівень грунтових вод падає по всій державі. Візьміть виписку з будь-якої метеорологічної станції. І чому всі мовчать про те скільки людей заробляє при зборі врожаю? Скільки робочих місць є. Чи в Шацьку ця тема не актуальна: здав кімнату 2х2, отримав 150 грн/людини і все добре. Люди, навчіться думати, а не говорити для того щоб говорити.
04 Серпня 2019, 11:00
Ваша інформація хибна,Ви напевно один з тих власників лохинових полів ,що несуть загрозу Світязю.СТЕРЕЖІТЬСЯ! Ми знімемо Вашу недоторканість.
04 Серпня 2019, 11:54
Що тут думати. Людям платять копійки. <br/>Скільки коштів залишають відпочивальники, скільки валюти привозять в район заробітчани. Скільки лісу вивозять з району. <br/>А ми бідні як церковні миші, а з інфраструктури тільки несчасна набережна. <br/>Не ви нам, простим жителям, а ми вам чиновникам і псевдобізнесменам даємо можливість і ресурси, а ви ще копійкою дорікаєте. <br/>Нам думати пізно, пора вже діяти.
04 Серпня 2019, 11:57
Що тут думати. Людям платять копійки. <br/>Скільки коштів залишають відпочивальники, скільки валюти привозять в район заробітчани. Скільки лісу вивозять з району. <br/>А ми бідні як церковні миші, а з інфраструктури тільки несчасна набережна. <br/>Не ви нам, простим жителям, а ми вам чиновникам і псевдобізнесменам даємо можливість і ресурси, а ви ще копійкою дорікаєте. <br/>В коментарях жителі всю правду вже виклали, і розрахували.
04 Серпня 2019, 12:49
Ладанка воду перекидає в Білорусь!
04 Серпня 2019, 15:02
Є в Хорватії Плітвіцьки озера.<br/><br/>Так туди приїжджають туристи навіть з Японії і Китаю щоб подивитись на них. Купатись заборонено.<br/><br/>Ніхто не їде дивитись як ростуть ягідки.<br/><br/>А незаконні робочі місця лохинщики дають до 50-70 осіб і.то на збір урожаю<br/><br/>А туризмом в Шацькому районі займаються 700-1000 осіб. <br/><br/>Є різниця???
06 Серпня 2019, 01:12
Посадимо рис на місті озера
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024