Зі Світязя «пішла» вода: росте загроза екологічної катастрофи

28 Липня 2019, 12:30
Ілюстрація того, як обмілів Світязь 29430
Ілюстрація того, як обмілів Світязь

В мережі опублікували фото обмілілого Світязь, а в коментарях – світлину перлини Волині, зроблену в цьому ж місці рік тому.

Авторка Віталіна Макарик поділилася знімками на своїй сторінці у Facebook.

«Ілюстрація того, як обмілів Світязь.
Бачите смужку зелені під цим дерев'яним пірсом? Минулого літа там починалася вода. А зараз вона далеко-далеко за ним.
Дивно, що топ-змі ніяк на цю проблему не реагують, не досліджують і про неї не пишуть.
А досліджувати є що, особливо як взяти до уваги, що так різко вода «пішла» буквально впродовж тижня
», – йдеться у дописі.

Коментатори припускають, що причина обміління може бути в білоруському Хотиславському кар'єрі, де інтенсивно видобувають пісок і щодоби викачують більше десяти тисяч кубів води.  Фахівці ще декілька років тому стверджували, що в результаті копання утвориться депресивна воронка, в яку буде стягуватися вода з усього Західного Полісся. За таких умов може виникнути висока ймовірність того, що малі озера Шацького комплексу зникнуть, а Світязь обміліє і втратить більшу частину свого плеса.

Читайте також:

Зневоднений Світязь: там, де плавали зграйки рибок, діти будують замки з піску

В області виділили кошти на ремонт гідроспоруди, яка врятує Світязь від обміління

7

4
Так було...
Так було...

1
Так стало.
Так стало.


 

 

Коментарі
28 Липня 2019, 19:11
Шацький природний національний парк має низку працівників, які повинні забезпечувати дослідження та миттєве реагування на даного роду проблеми..
28 Липня 2019, 19:32
В них велика місія,вони охороняють в куточку рибака мусорні баки,щоб туди посторонні не кидали мусору,таке може бути тількі в Україні.
28 Липня 2019, 20:41
тут вже проблему потрібно вирішувати на рівні держави а не парку , в Хотиславському кар'єрі випомповують воду , добувають крейду і т.д виготовляють будматеріал ( який у тому числі українські бізнесмени закуповують),поки був проект законсервований вода стояла на місці , а останні 5 років розпочались роботи в кар'єрі, білоруси відхрещуються ( воно і не дивно тому що кар'єром керує Лукашенковий протеже) от вам і вся правда. Нам лишається чекати наступного льодовика , а з нашим ставленням до екології він прийде швидко .
28 Липня 2019, 21:14
Так давайте всі разом зберемось і збережем приєднюйтесь в вайбері 0986459939
28 Липня 2019, 21:18
Приєднюйтесь в вайбері 0986459939 і зробимо це разомhttps://invite.viber.com/?g2=AQAV/Aji5fnPl0oOSj1wnvqCl3jZLWMh8lCQNtlcFRTwhGhLGhJKWfhaNh7+uMTj
28 Липня 2019, 22:07
Хочуть знищити унікальне озеро-перлину Волині та України! Владним особам немає коли-їм треба міцно триматися за свої стільчики, "заробляти" на емірати, Єгипет, на навчання діток за кордоном. А те, що на Україні чистих місць для відпочинку скоро не залишиться їх "не гребе". Їм легше зробити вигляд, що те їх не стосується. Вони не знають Закон Бумеранга!?! Нехай і не тішаться, що омине...
29 Липня 2019, 01:58
Який кар'єр? Кар'єр зі супутника видно, там води немає. Нехай керівництво району області через МЗС звернеться до США і все побачите ще ближче<br/><br/>Поки не почали вирощувати в мегамасштабах лохини, проблем не було.
29 Липня 2019, 10:47
Який кар&amp;quot;єр. За останні декілька років навколо Світязя збудовано величезну кількість дач та мість для прийому відпочивальників. А отже збільшилась кількість свердловин, які висмоктують воду з підземних джерел. Кожен тричі або двічі на день прийняв душ, після кожного попралась постільна білизна і це все помножте на числа людей, які відпочинають. Так що нема чого переводити стрілки на білорусів, проблема тут на місці.
29 Липня 2019, 13:40
Урочише Низьке заваріть шлюз І буде води вдосталь Але одне НО вугрі
29 Липня 2019, 14:00
На рахунок сміття: так, на жаль, таке може бути тільки в нас. Люди, які приймають туристів і на цьому заробляють чималі кошти не хочуть платити мізер за вивіз того самого сміття, а несуть його на пляж, щоб парк (який до речі не є прибутковою державною установою) вивозив за свої кошти. А суми там, повірте, чималі (тільки задумайтесь - десятки тисяч грн на сміття!!!).<br/>Працівники наукового відділу парку щомісячно проводять заміри грунтових рівнів вод. Пониження рівня води відзначають у всіх озерах, не тільки у Світязі. Причина тому - мала кількість опадів та збільшення середніх показників температури на 1,5 -2 градуси. За даними Національного центру екологічної інформації США червень 2019 був найспекотнішим за всю історію спостережень з 1880 року. На жаль, перед погодними умовами та зміною клімату працівники парку безсилі, як і перед антропогенним впливом на озера, якого зазнають водойми в літній період.
29 Липня 2019, 14:23
Колись чула, що якщо вода пішла від берега, чекати біди...можливо підземні поштовхи....і може статися те, що сталося в Тулуні...
29 Липня 2019, 15:22
Де обговорення проекту по вирощуванню лохини. Районні жлоби за несчасні тисячу, або трохи більше доларів без обговорення и винесення проекту на розгляд наукової ради ШНПП, дозволили знищити озеро. Під'їдьте до Положева, там в ставках для поливу лохини, чомусь весь час є вода. Районне жлобйо навіть не зрозуміло, що за копійки (1-10 тис. дол.) снищило &amp;quot;курку&amp;quot;, яка несла золоті яйця. Маню (Марію Христецьку) під суд. Це &amp;quot;чудо в пірї&amp;quot; весь час організовувало конференції, брифінги і т.д. по захисту довкілля та проморгало основну свою функцію, моніторинг (для тупих-спостереження) довкілля. Де хоть одна доповідна, від цієї Мані, про загрозливий спад рівня води.
29 Липня 2019, 17:40
Хлопці з парку кажуть, що в Ладанку насоси воду закачують, а потом спускають в напрямку Білорусі.
29 Липня 2019, 20:11
Яке відношення вирощування лохини має до парку? Насамперед, території, де її вирощують не відносяться до територій парку. Крім того, Шацький національний природний парк не може погоджувати або не погоджувати вирощування не лише лохини, але й будь чого в районі. Моніторинг довкілля науковцями проводиться постійно, але перед змінами клімату та глобальним потеплінням ми безсилі.
29 Липня 2019, 23:12
Для всіх.<br/><br/>Норма поливу куща лохини 2-3 відра в тиждень.<br/><br/> В жару поливають кожен день по відру, щоб лохина була велика.<br/><br/>В Ростані біля 50 га, це 400-500 тисяч кущів по 10 літрів під один кущ - це 5 млн. літрів води щодня.<br/><br/>Рахуйте люди.
30 Липня 2019, 00:46
Роз'яснюю ще одній Мані по імені &amp;quot;Оксана&amp;quot;, якщо Ви не розумієтесь в процесі узгодження проектів землеустрою та проектів, які впливають на середовище ШНПП та на прилеглих територіях до нього, то не &amp;quot;лізьте&amp;quot; зі своїми тупими думками. Чому головна Маня ШНПП мовчить, бо знає, що не має чим крити аргументи розумних людей та спеціалістів. Пропоную дати прозвище &amp;quot;Маня-золота ручка ШНПП&amp;quot; людині, яка за службовим становищем просто профукала початок екологічної катастрофи, а це стаття Кримінального Кодексу України &amp;quot;Екоцид&amp;quot; (7-10 років позбавлення волі).
02 Серпня 2019, 17:04
Нічого будете ходити на острів пішки
Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024