Петро-Павлівська церква у Світязі - одна з найбагатших на Волині

21 Листопада 2016, 12:00
6074

Українські церкви – неприбуткові організації, проте ні для кого не секрет, що гроші поміж куполів таки «крутяться». І подекуди – немалі.

Статус «неприбуткові» зобов’язує релігійні громади увесь дохід, який вони отримують у вигляді пожертв, витрачати до копієчки у тому ж самому році. На ремонт, на культовий інвентар, на зарплати, на благодійність.

На Волині зареєстровано 1 312 релігійних організацій. За минулий рік про доходи і витрати перед податковою прозвітувалося 963 із них. 

Загалом волинські релігійні громади у 2015 році назбирали 49 млн 726 тис грн. доходів. Основна частина із них – 43,4 млн грн. – це безповоротна фінансова допомога та добровільні пожертви. Серед іншого – надання культових послуг, оренда приміщень тощо.

Опрацювавши податкові звіти усіх релігійних громад, видання «Волинь24» склало рейтинг церков та молитовних домів, які у 2015 році мали найбільший дохід.

Серед них - і церква святих апостолів Петра і Павла у Світязі.

Петро-Павлівська церква УПЦ у селі Світязь Шацького району має давню історію. Дерев’яний храм у Світязі збудували іще в XVI столітті, проте він згорів, і на початку 1840-х почали зводити мурований. Щоправда, як припускають деякі джерела – ближче до озера.

У 2001 році церква «прогриміла» на весь православний світ: тут замироточила Почаївська ікона Божої Матері. Увага до храму зросла, потік паломників збільшився і вже в наступному році тут відкрили чоловічий монастир.

Культове місце з того часу постійно розбудовується. Окрім Петро-Павлівської церкви на території однойменного монастиря постали  ще два храми – на честь ікони «Спорителька хлібів» та Олексія Чоловіка Божого, а також величний братський корпус.

Відтак, святе місце не полишає й увага меценатів та благодійників. Минулого року храм отримав пожертв на більш, як півмільйона: 551 тисячу гривень.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром