У лікарнях України хочуть встановити туалет і душ у кожній палаті

21 Липня 2019, 11:40
1810

У проекті нових державних будівельних норм (ДБН) пропонують внести зміни для підвищення комфорту пацієнтів у лікарняних палатах. Зокрема, забезпеченості їх належною кількістю сучасних санітарних кімнат – туалетів та душових.

Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе, – пише Урядовий портал.

«Жахливого сіро-зелено-синього кольору стіни, туалетні кімнати у коридорі на все відділення, зазвичай в незадовільному стані – така, на жаль, досі реальність багатьох українських лікарень. Звичайно, що в таких умовах краще не одужуватимуть пацієнти. І цю радянщину вкрай треба змінювати, підвищувати умови для надання послуг. 

Тому ми вирішили повністю оновити застарілі норми щодо проектування закладів охорони здоров’я, і одне з важливих питань – забезпеченість лікарняних палат туалетами та душовими. Пропозиція наразі така – щоб туалет і душова були в кожній палаті. У деяких звичайних лікарнях і в більшості приватних є такі палати. Ми ж хочемо зробити цю норму обов’язковою для всіх», – сказав він.

Лев Парцхаладзе підкреслив, що також вкрай важливо, щоб нові туалети та душові кімнати були доступними для маломобільних груп населення – людей з інвалідністю, пацієнтів з післяопераційним станом здоров’я, вагітних жінок тощо. 

«Всі вимоги щодо того, як треба правильно влаштовувати санітарні і душові кімнати із забезпеченням безперешкодного доступу, містяться у чинних ДБН «Інклюзивність будівель і споруд». І в нових ДБН щодо закладів охорони здоров’я мають обов’язково бути посилання на ці вимоги, як це правильно треба робити. Так має бути!» – додав заступник Міністра.

Які саме норми хочуть переглянути?

«Будинки і споруди. Заклади охорони здоров’я» поширюються на проектування нових і реконструкцію існуючих будинків і споруд усіх типів закладів охорони здоров'я незалежно від їх відомчого підпорядкування і форм власності, а також приміщень медичного призначення, вбудованих чи таких, що входять до складу інших типів будинків.

У проекті нових ДБН пропонують переглянути вимоги щодо:

  • місткості лікарняних палат – як звичайних, так і для батьків з дітьми або мам та новонароджених;
  • комфорту в палатах та забезпеченості їх санітарними кімнатами;
  • спеціального обладнання для палат;
  • інклюзивності медичних закладів;
  • проектування службових приміщень для персоналу;
  • влаштування публічного простору лікарень: вимоги до проектування холів, рецепції, приймального відділення, кафе, аптеки, місць для дитячих візків, зони очікування;
  • рекуперації та вентиляції тощо.

Зазначають, проект нових ДБН розробляється за активної участі Міністерства охорони здоров’я України, фахівців галузі, експертів та громадськості. 

Повідомляють, державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів, вулиць і доріг відповідно до їх призначення.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024