Кандидата в нардепи Богдана Сінчука просять втрутитись у ситуацію з недофінансуванням КП «Ковельська поліклініка»

18 Липня 2019, 09:24
1367

Трудовий колектив КП «Ковельська поліклініка Волинської обласної ради» звернувся до кандидата в депутати Верховної Ради від ОВО №21, адвоката Богдана Сінчука з проханням врятувати їхній медзаклад від закриття.

Зокрема, вони запросили Богдана Сінчука на зустріч, під час якої озвучили найбільш наболілі для них питання – борги за комунальні послуги та відсутність державної підтримки. Так, головний лікар Адам Маковецький розповів, що після того, як Вузлову лікарню станції Ковель реорганізували у комунальне підприємство «Ковельська поліклініка» - заклад лишили майже напризволяще і нині його подальша доля невідома.

«У нас працює всього 56 медпрацівників, з яких 19 – лікарі. Ми маємо хоч і дещо застарілу, але добротну матеріальну базу: поліклінічне відділення, де є кабінет УЗД, флюорограф, 2 рентгенапарати; денний стаціонар і лікувально-оздоровчий комплекс. Власником є Волинська обласна рада. Через відмову надати фінансування з обласного бюджету на оплату комунальних послуг і зарплатні вони своїми ж руками доводять нас до закриття», - розповів Адам Маковецький.

За словами головного лікаря медзакладу, КП «Ковельська поліклініка» працює на повному госпрозрахунку без додаткових надходжень з бюджету, без субвенцій чи інших інвестицій. До 2019 року Волиньрада компенсовувала 70% витрат за комунальні послуги та фінансувалась заробітна плата працівників. Та вже з початку цього року – заклад не отримав жодної копійки, тож поліклініка поволі починає потопати у боргах.

«Ціни на наші послуги невисокі, тому ми якось власними силами «витягуємо» на зарплату, робимо нагальний ремонт, купуємо якесь мінімальне устаткування. Але на все не вистачає. Так, за І квартал 2019 року маємо борг за компослуги 242 тис. грн. Ми звертались і до Палиці і до Ващенюка, але там нам відповіли одне: «Не хватає коштів – тоді закривайтесь, самоліквідовуйтесь». Закрити нас не мають права, бо закон не дозволяє. У програму підтримки на 2016-2020 рр. нас не включають, та й  нам відмовили у частковому фінансуванні заробітної плати і в фінансуванні оплати за комунальні послуги, аби «перекрити кисень» і потім вирішити питання з майном», - припускає головний лікар Адам Маковецький.

«Згідно Бюджетного кодексу, забезпечити дотримання фінансово-бюджетної дисципліни має обласна рада, яка є власником комунального підприємства», - заявив кандидат у народні депутати від ОВО №21 Богдан Сінчук.

Оглянувши поліклініку і лікувально-оздоровчий комплекс, він відзначив, що тут існує хороша база, мовляв «чув, що пропонували зробити реабілітаційний центр для бійців АТО». У закладі працює гідромасаж, душ Шарко, сауна, басейн та окреме бальнеологічне відділення. Також є можливість облаштувати кімнати для проживання.

«Я маю надію, що ми тут таки створимо відділення реабілітації, яке зможе надавати спеціалізовану допомогу інвалідам та учасникам бойових дій всієї області. Тим паче, що на базі нашої поліклініки працює цех Львівського протезного заводу, де виготовляються протези верхніх та нижніх кінцівок. Але про який розвиток ми можемо говорити, коли нашій поліклініці для повного функціонування потрібно 6 млн. грн. які нам відмовляються надати для підтримки», - нарікає Адам Маковецький.

Враховуючи безвихідність та критичність ситуації, Богдан Сінчук запропонував свою підтримку.

«Незалежно від результатів виборів, я докладу максимум зусиль, аби зберегти поліклініку з лікувально-оздоровчим комплексом, аби працівники не втратили робочі місця, а люди – отримували якісні медичні послуги», - резюмував кандидат у нардепи.

Читайте також: Богдан Сінчук: «Податкове законодавство зумисне заточують під олігархів»




 

Еля КОРОТИНСЬКА

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024