Богдан Сінчук: «Податкове законодавство зумисне заточують під олігархів»

17 Липня 2019, 16:36
Богдан Сінчук спілкується з виборцями 1770
Богдан Сінчук спілкується з виборцями

Малий та середній бізнес Волині очікує від нового парламенту внесення змін до податкового законодавства.

Про це під час зустрічі з підприємцями заявив кандидат у депутати Верховної ради від ОВО №21 Богдан Сінчук.

«Я досить часто спілкуюсь з представниками малого та середнього бізнесу, які з останніх сил намагаються втриматись «на плаву». Складається враження, що податкове законодавство зараз працює не на бюджет, а на чиїсь особисті рахунки. Окремі досить потрібні закони та положення – скасовано, натомість окремі нові статті, які стосуються оподаткування чи ліцензування – просто недолуго написані. Так, до прикладу, у січні 2017 року скасовано ст. 209 Податкового кодексу про «Спеціальний режим оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства». Вона важлива і потрібна для розвитку матеріально-технічної бази сільгоспвиробників, зниження собівартості продукції, тощо», - заявив Богдан Сінчук.

Натомість, за словами кандидата в нардепи, податківці домоглися внесення змін до Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності», чим неабияк вдарили по сільському господарству і власне фермерських господарствах, діяльність яких є основою економіки аграрної Волині.

«Не розумію, для чого було впроваджувати ліцензування зберігання пального для сільгоспвиробників. Так, нардепи і податківці окрім видачі ліцензій на виробництво і торгівлю алкоголем і тютюном, вирішили вимагати отримання ліцензій ще й на зберігання пального. Фактично, кожне сільгосппідприємство, яке має власну техніку у господарстві і закуповує для роботи оптові партії пального – вимушені платити втридорога ще й за отримання ліцензії на зберігання свого ж дизпалива. Тобто маючи кілька цистерн з пальним, завчасно купленим на жнива, фермер не має права його там зберігати, доки не отримує ліцензію. А це, як ми всі розуміємо – додаткові витрати на офіційні, а досить часто і «неофіційні» платежі. Вочевидь, ця норма була спеціально введена для того, аби олігархи, які мають нафтовий бізнес та власні АЗС могли нарощувати свої статки, ціною праці сільгоспвиробників», - наголосив кандидат у нардепи Богдан Сінчук.


 

Таким чином, він заявив, що після виборів першочергово візьметься за аудит прийнятих законів щодо ліцензування і оподаткування та перегляд окремих статтей Податкового кодексу. Зокрема, варто переглянути і штрафи, якими обкладають малий та середні бізнес. Оскільки 125 тис.грн. як покарання за одну неофіційно працюючу людину, фактично означає закриття бізнесу.

«Я, маючи досвід в юриспруденції розумію, що це все створює хороші умови для появи нов3их тіньових схем. А певні частини і статті законів, таке враження, взагалі написані для лобіювання інтересів однієї окремо взятої олігархічної групи. Так бути не може. Бо хтось чесно працює, а хтось – на них заробляє і отримує надприбутки. Тому треба, аби у владу прийшли нові люди з новим практичним досвідом – економісти, податківці, юристи. Ті, хто бачить і розуміє усі прогалини в законодавстві і що важливо – знає як їх виправити», - переконаний кандидат у нардепи від ОВО №21 Богдан Сінчук.

Політик зауважив, що це лише маленька частина тих питань і проблем, які озвучують йому підприємці під час зустрічей в окрузі. Але вони є яскравим прикладом того, як олігархічні групи обдирають малого та середнього підприємця, фермера.

Тому, за словами майбутнього обранця, необхідно приймати такі Закони, які враховуватимуть пропозиції підприємців, сприятимуть бізнесу, а не руйнуватимуть його.


 

Таким чином, під час поїздок селами ОВО №21 Богдан Сінчук зібрав пропозиції щодо покращення податкової політики, які передасть для опрацювання фахівцям з цього профілю – представникам громадської спілки «Бізнес Хелп». Саме вони ініціюють проведення круглих столів і беруть участь в обговоренні проектів змін до законодавства на засіданні Комітету з питань податкової та митної політики.

 


 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024