17 липня в Шацьку: спостерігають, як «грає місяць»

17 Липня 2019, 09:45
1621 Джерело: фото ілюстративне

Цитата дня: «Головна загроза українському народу – язва москвофільства. Найголовніший чинник єдності – українська мова» – митрополит Андрей Шептицький.

Цей день історії:

709 до н. е. — Перший опис повного сонячного затемнення, зроблений китайцем Чу Фу.

1505 — Після потрясіння під час жахливої грози, коли Мартін Лютер (Martin Luther) був на волосок від смерті, він змінює свої плани стати юристом і стає ченцем августинського монастиря в Ерфурті.

1868 — Японська столиця перенесена з Кіото в Токіо.

1917 — Виступ полуботківців у Києві з метою проголошення незалежності України.

1917 — В Петрограді розстріляна мирна демонстрація робітників і солдатів.

1918 — Розстріляний останній російський імператор Микола ІІ.

1933 — Після закінчення будівництва Дніпрогесу та ліквідації порогів на Дніпрі з Києва до Херсона вийшов у перший рейс пасажирський пароплав.

1941 — Наказом Гітлера Східна Галичина перейшла в підпорядкування до Генерального Губернаторства як окремий дистрикт «Галичина».

1958 — Рада Міністрів УРСР прийняла рішення про скорочення 8 з 40 чинних монастирів.

1997 — Україна ратифікувала Європейську конвенцію з прав людини.

2014 — російським зенітним ракетним комплексом «Бук» біля Тореза Донецької області з території так званої Донецької народної республіки збито рейсовий пасажирський літак Boeing 777 компанії Malaysia Airlines, загинули всі пасажири та екіпаж (загалом 298 осіб).

Іменинники: Іван, Марк, Марфа, Михайло, Федір, Федот, Феодотія, Феофіл.

Про це Район.Шацьк писав рік тому:

Як український богатир Вірастюк на Світязі «селфився» з відпочивальниками

Погода 17 липня

Протягом усього дня погода у Шацьку буде похмурою. Удень піде дощ із грозою, проте незабаром він закінчиться. Ввечері опадів не очікується. Температура +15...+18.

Народний прогноз погоди: 17 липня відзначається день пам'яті святого благовірного великого князя Андрія Боголюбського. У минулі часи дивились, чи немає жовтого листя на деревах, якщо є, то осінь рано настане. Цей день визначав погоду 11 серпня: «Який Андрій - такий і Калинник (11 серпня)». Наші пращури у цей день спостерігали, як «грає місяць». Якщо його можна побачити при сході, то здається, нібито він перебігає з місця на місце, міняє свій колір і ховається в хмари. Така «гра» вказує на хороший урожай.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024