Зачинена дільниця і відсутність таблички: ОПОРА проінспектувала ДВК у Вільшанці

15 Липня 2019, 17:29
1374 Джерело: фото ілюстративне

На Волині розпочали роботу дільничні виборчі комісії.

Про це повідомляє громадянська мережа «ОПОРА».

Спостерігачі 9-12 липня вирушили на «інспекцію» ДВК, аби перевірити, чи відбулися перші засідання та чи працюють виборчі комісії.

Вони вибірково перевіряли десятки виборчих дільниць у межах кожного із округів в межах Волинської області.

Округ №21

10 липня спостерігач «інспектував» дільницю №070399 в селі Новий Мосир Ковельського району. Приміщення виявилося зачиненим, нікого із членів комісії не було. 

Не вдалося нікого знайти й за адресою, визначеною для ДВК №070858 в селі Нова Вижва Старовижівського району. Так, у місцевій школі, де перебуває виборча дільниця, було зачинено. Однак у телефонному режимі голова комісії Галина Рибальченко пояснила, що в приміщенні ремонт, тому наразі ДВК працює за іншою адресою.

11 липня спостерігач побував на дільниці №070421 у селі Ситовчі Ковельського району. На приміщенні місцевого будинку культури відсутні табличка про роботу тут ДВК, а саме приміщення виявилося закритим.

У селі Якушів Ратнівського району дільниця №070746 також виявилася закритою. Таблички про розміщення у клубі  ДВК чи графіка її роботи виявити не вдалося.

На дільниці №070881 у селі Комарове Старовижівського району спостерігач теж нікого не застав. Окрім того, на приміщенні ФАПу відсутня вивіска про роботу тут комісії.

12 липня спостерігач відвідав дільницю №070961 у селі Вільшанка Шацького району. Приміщення місцевого клубу бібліотеки, де має засідати комісія, виявилося закритим та не містило таблички про присутність тут виборчої комісії.

Нагадаємо, відповідно до частини 1 статті 32 Закону України «Про вибори народних депутатів України», повноваження дільничної виборчої комісії починаються з моменту складення присяги не менш як двома третинами її мінімального складу, визначеного частинами другою та третьою статті 28 цього Закону, на засіданні комісії, що проводиться не пізніш як на третій день після дня прийняття рішення про її утворення.

Також відповідно до порядку виготовлення, передачі, зберігання та використання печаток виборчих комісій з виборів народних депутатів України та штампа «Вибув», визначеною відповідно до постанови Центральної виборчої комісії від 22 березня 2012 року № 53, окружна виборча комісія передає відповідним дільничним виборчим комісіям їх печатки не пізніш як на третій день після дня прийняття свого рішення про утворення в межах відповідного одномандатного виборчого округу зазначених дільничних виборчих комісій. Про передачу печаток дільничних виборчих комісій голова (заступник голови, секретар) окружної виборчої комісії складає відомість станова №53 від 22.03.2012

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024