«Корови на Луці убрід переходили на шацьку сторону», – спогади світязянина про обміління озера

13 Липня 2019, 18:35
10036

В останні два тижні увага волинян, ЗМІ та відпочивальників була прикута до проблеми обміління озера Світязь. 

Про цю проблему озвучувалося навіть на столичних телеканалах  «1+1» та каналі ICTV.

Основною причиною обміління озера фахівці називають малу кількість опадів за останні роки. Частково вирішити проблему допоможе ремонт гідроспоруди, на що виділять кошти з обласного бюджету.

Багато хто з користувачів соцмереж називає причиною низького рівня води в озері функціонування Хотиславського кар'єра (Білорусь), який знаходиться за 25 км від Шацьких озер. 

Проте жителька села Світязь Світлана Грибук-Лукашова у Facebook своєму коментарі під новиною про обміління Світязя розповіла цікавий спогад її діда, 1904 року народження.

«Наповнення Світязя майже на 100% залежить від опадів. Всі знають, як наші предки під час великої повені перекопали перешийок між озерами Світязь та Лу́ки, аби знизити катастрофічно високий рівень води. Така крайність дуже рідкісна, але вона була в історії Світязя. Була й інша крайність. Мій дід 1904 р.н. розповідав, що за його памʼяті був рік, коли Світязь пересох настільки, що в Закло (це перешийок між затокою Лука́ і плесом Світязя) корови переходили на шацьку сторону. Якщо добре подумати, то вже кілька років не було справжніх тривалих дощів влітку та великих снігопадів взимку. Те що капає зараз дощами назвати важко...» – йдеться у дописі.

Коментарі
14 Липня 2019, 13:43
Простіше всього навести приклад якогось діда і таким чином "науково" обгрунтувати обміління Світязя. Туземці із острова Бамбарбія-кергуду, як кажуть в народі - "відпочивають", від таких пояснень. Побажання до редакції: скажіть, хто заказав та підготував таку "наукову" добірку.
14 Липня 2019, 21:49
Ніхто не говорить про щільну забудову і велику кількість свердловин в них. Використання води з свердловин на полив газонів і огородів. Велика кількість води відводиться через каналізацію, а не попадає назад в грунтові води. <br/>Проблему потрібно вирішувати комплексно з залученням гідрологогів, геологів, метеорологів, гідротехніків. А просто експерементувати і викидати гроші немає сенсу.
15 Липня 2019, 06:09
Сайт не дае коментувати статтi про диктатора пАрАшенкА..... &amp;quot;демократiя&amp;quot; пiдкормилась перед виборами..., його ненавидять навiть його оточення... вiн пролiтае i так... без адмiнресурсу не набере своi липовi 15%, дурдом, зона та раби вже не пiдуть.....
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром