Науковці з Києва зробили висновок, чому міліє Світязь

12 Липня 2019, 15:25
7963

Найбільше і найглибше озеро України Світязь катастрофічно обміліло: вода відійшла від берега на десятки метрів. 

Озеро, яке живиться здебільшого підводними водами та опадами, міліє вже не вперше, – повідомили в управління екології та природних ресурсів Волинської облдержадміністрації.

Врятувати від засухи Світязь, за словами директорки Шацького національного природного парку Марії Христецької, міг би шлюз, який регулює рівень води в озері. Проте, ця гідроспоруда перебуває в аварійному стані, а відтак потребує термінового ремонту у вкрай найближчі терміни.

«Окрім того, складнощів додає й те, що ця споруда досі не перебувала ні у кого на балансі. А тому, в ході обговорення проблематики питання, прийнято рішення звернутися до Шацької територіальної громади з метою взяття на баланс вказаної споруди. Це дасть можливість забезпечити фінансування ремонту шлюзів»,- прокоментував ситуацію начальник управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації Дмитро Новохатський. 

Читайте також:Світязь міліє, а місцеві мріють про дощі: на ТСН розповіли про проблему краю

Чому міліє озеро Світязь –показали у відеосюжеті на каналі ICTV

Без паніки: знайшли спосіб врятувати Світязь від обміління

До слова, наукові дослідження, виконані Інститутом водних проблем і меліорації НААН підтверджують погіршення стану водних екосистем через прогресуючі процеси зменшення річкового стоку та водозабезпеченості територій, позаяк на території Шацького НПП з 1972 року функціонує моніторингова мережа спостережних свердловин для визначення природного і порушеного режиму поверхневих та підземних вод.

Аналізуючи геолого-гідрологічний стан території, що склався за останні роки, в управлінні екології та природних ресурсів облдержадміністрації зазначають, що нині спостерігається зниження рівнів води ґрунтового і напірного горизонтів, і тому і зниження рівнів води у всіх поверхневих водотоках досліджуваного регіону, у тому числі і озері Світязь.


 

Коментарі
13 Липня 2019, 03:16
Ця стаття нагадує анекдотичний вислів: &amp;quot;Оно то можно, якщо конечно, оно то конечно, якщо нельзя&amp;quot;. Геніальність і обізнаність, в конкретній сфері знань, полягає в простоті і доступності висвітлення проблеми. Моїх знань, одержаних в трьох вищих технічних закладах освіти, було не достатньо, щоб зрозуміти, що хотів сказати автор цієї статті. Навіщо ви друкуєте таку &amp;quot;наукову&amp;quot; нісенітницю. Висновки: <br/>1. Кандидат географ. наук мабуть перегрівся на сонці. <br/>2. Ці проблеми повинен висвітлювати фахівець з гідрогеології, а не географ. Пане Яцюк, не коментуйте те, в чому Ви не компетентні.<br/>Керівник ГО &amp;quot;ЦЕПМВНС&amp;quot; В.Г.Литвинчук
13 Липня 2019, 15:59
Я теж зробив висновки. Озеро живилось стічними водами. Тепер каналізація в озеро не тіче, міліє озеро
13 Липня 2019, 16:00
Проблема не у споруді.... Проблема в порушенні циркуляції підземних вод. Місцева влада замовчує разом з ШНПП. На території ШНПП покопали кар'єри ....
13 Липня 2019, 22:09
Тре на екопосту не гроші збирати, а воду! 10 літрів з носа, а з бусіка бочку. А з лемків можно і Трускавецьку і Моршинську.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39