Як керівництво району і області збирається рятувати зневоднений Світязь

12 Липня 2019, 13:50
Несправна гідроспоруда 7534
Несправна гідроспоруда

Протягом останніх років рівень води озера Світязь значно знизився в порівнянні з багаторічною нормою. Негативне явище викликає стурбованість у громадськості, висуваються версії можливих причин, які можуть на це впливати.

Про це інформують у прес-службі Шацької районної ради.

Ще на початку відпочинкового сезону відбулося засідання постійної комісії Шацької районної ради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів під головуванням Олександра Наумича. Участь в засіданні взяли Ростислав Кравчук, виконуючий обов’язків начальника регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області; Михайло Тимощук, начальник Ратнівського міжгосподарського управління водного господарства; Іван Семенюк, начальник Шацької дільниці Ратнівського міжрайонного управління водного господарства; Сергій Забожчук, заступник директора ШНПП.


 

В ході обговорення та аналізу метеорологічних показників учасники засідання комісії ще раз підтвердили, що головною причиною зниження рівня води є значне підвищення середньої температури повітря (більше 2,5ºС від багаторічної норми) та низька кількість опадів, які впливають на збільшення випаровуваності води та зниження живлення озера. І якщо на природні явища вплинути неможливо, то на штучне регулювання води частково можна.

Стримати виток води та підтримувати оптимальний рівень води в озері Світязь можуть водорегулюючі споруди. Так, необхідний ремонт гідротехнічної споруди на каналі, що сполучає озера Світязь і Луки-Перемут. Шлюз-регулятор був побудований давно та потребує капітального ремонту. Як з'ясували спеціалісти, за роки довготривалої експлуатації та атмосферних явищ у вигляді дощу, снігу запірна арматура піддалась корозії, залізобетонні конструкції підлягають замонолічуванню. Споруда не виконує своїх функцій. Проблема на сьогодні є актуальною і першочерговою для вирішення.


 

Протягом червня-липня цього року проводилися виїзні засідання, на сьогодні виготовляється проектно-кошторисна документація, на що передбачено кошти з місцевих бюджетів, направлено клопотання до Волинської обласної ради та облдержадміністрації з проханням виділити кошти на співфінансування проекту.

«Давно потрібно було провести ремонті роботи, – говорить Ростислав Кравчук, виконуючий обов’язків начальника регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області, – тому що вода перетікає, витоки є. Враховуючи зміни клімату, опадів у нас випадає норма, але через високі температури є і випаровування. Тому завдяки регулюючій споруді ми зможемо зробити певний рівень води в озері весною, коли тане сніг, опади весняні. Ми набираємо рівень води в озері до певного рівня з урахуванням випаровування, що зможе утримувати водний баланс протягом року.

Сергій Карпук, голова Шацької районної ради, доручив внести зміни до районної програми «Екологія 2016-2020», що дозволить залучити додаткові джерела фінансування на ремонт гідрологічних споруд в районі, очистку каналів, здійснення контролю та ефективне використання води в озерах. На черговій сесії Шацької ОТГ уже прийнято рішення взяти гідроспоруду на баланс громади, воно мотивоване тим, що державний бюджет тепер воліє співпрацювати саме з об'єднаними громадами, а не сільськими радами. 

Між собою поєднані всі озера, тож необхідно втримати баланс води без шкоди для природи. Цьогоріч буде проведено ремонт однієї споруди, а наступного року, в межах фінансування, полагодять і інші.


 

Коментарі
12 Липня 2019, 17:03
Та хай вже шевеляться,бо поки вродять то пізно буде...
13 Липня 2019, 01:52
Як самі душмани різали той шлюз, щоб течія була і вугор весною в жаки ліз, то грошей на це не шукали. Зараз хай самі і відремонтують
13 Липня 2019, 03:28
Мене цікавить одне. Кому потрібно було підняти цю "мишину возню" із декількох висвітлених на днях статтях, про цю проблему обміління оз. Світязь, якщо заходи, які пропонують проти обміління оз. Світязь, поможуть, як прививки проти оспи телеграфним стовпам. Я про це нагадаю керівникам району через рік, коли протринькають гроші, а результатів не буде.
15 Липня 2019, 06:18
Спочатку треба кошти на Нью-Цигарки-Збережже... МБП-Мiжнародний барижний Пункт, iз засирання Парку.....
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром