Світязь міліє, а місцеві мріють про дощі: на ТСН розповіли про проблему краю

11 Липня 2019, 12:35
16251 Джерело: bug.org.ua

Найбільше і найглибше озеро України Світязь катастрофічно обміліло. Вода відійшла від берега на десятки метрів. В останні кілька тижнів озеро зменшується просто на очах. Екологи пов'язують це з відсутністю опадів.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.

На місці, де тепер грають у волейбол на березі Світязя, ще три роки тому було озеро. Світязь віддалився від берега на пів сотні метрів. А ще торік там, де зараз стоять катамарани, води було по пояс. 

Читайте також: Чому міліє озеро Світязь – показали у відеосюжеті на каналі ICTV

Екологи пояснюють таке катастрофічне обміління відсутністю опадів. За 2 місяці лише 1 невеличкий дощ. Обмілів не лише Світязь. Відступили від берега понад два десятки водойм – і це лише у Шацькому районі на Волині.

«Рівень води, такого ще жодного року не було, як в цьому, наскільки, він низько впав», - констатує директорка Шацького національного природного парку Марія Христецька.

Врятувати від засухи Світязь міг би шлюз, який регулює рівень води в озері.

«Якби закрили воду з весни в Світязі, то, я думаю, зараз би такої ситуації не було», - говорить начальник Шацької експлуатаційної дільниці водного господарства Іван Семенюк.

Але ця споруда, якій вже більш як пів сотні років, нині дірява і не працює. Тож, поки воду у Світязі стримують «дідівськими» методами – мішками з піском. Повністю перекрити канал, кажуть екологи, не можна, бо засохне інше озеро.

«Якщо ми тут зарегулюємо воду і не пустимо її взагалі в Луки-Перемут, то взагалі те озеро може пропасти», - каже еколог »

Найглибше озеро України, яке живиться лише підводними водами та опадами, міліє не вперше. Найгірше було чотири роки тому – тоді зима була без снігу, а літо – без дощів. І озеро обміліло. Проте висновків ніхто не зробив і шлюз, який вже тоді був аварійним, досі не відремонтували.

«Ця гідроспоруда ні в кого не була на балансі. Звернулись до Шацької територіальної громади, щоб вони її взяли на баланс, і ми мали можливість профінансувати», - розповів начальник управління екології та природних ресурсів Волинської ОДА Дмитро Новохатський.

У Шацькій ОТГ запевняють, що вперше про цю проблему почули місяць тому. Тож нині, після розголосу, за аварійну гідроспоруду таки взялися. З обласного екологічного фонду виділили перших 50 тисяч гривень. І обіцяють, що до кінця року шлюз буде відремонтований.

Чи врятує шлюз Світязь – покаже час, кажуть екологи. А місцеві чи не вперше за багато років мріють про дощі.

Туристи ж сподіваються, що Світязь врятують і наступного року вони знову приїдуть сюди відпочивати.

Тетяна ХОМИЧ

 

Коментарі
11 Липня 2019, 16:43
Арабів і негрів Євросоюз підкине?
11 Липня 2019, 16:48
Треба Буг повернути до нас!
11 Липня 2019, 22:25
Штучні водойми біля лохинників одна з проблем. Чому всі мовчать!!!????
12 Липня 2019, 10:14
Ремонт шлюза до кінця року ,,,,смішно 1*1 желізякі і ремонтувати до кінця року ,плани чудові
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39