Шацькі фахівці пояснили, чому міліє Світязь та як йому допомогти

10 Липня 2019, 15:25
12190

В озері Світязь на 20 сантиметрів понизився рівень води. Центральний пляж озера на 25 метрів став довшим.

Про це повідомили в Шацькому національному природному парку. Завдяки чому процес можна зупинити, – з’ясовували кореспонденти Суспільного.

Центральний пляж озера Світязь на Гряді на 25 метрів став довшим. Наукові співробітники Шацького національного природного парку кажуть: озеро міліє через застарілу меліоративну систему та відсутність опадів.

Місцевий житель Артем Омельчук працює на атракціоні. Він розповідає, що озеро почало міліти з червня.

«Це створює якийсь дискомфорт? – Так, бо вода відходить і треба іти далі, щоб глибше було, а там водорості й дискомфортно плавати», – пояснює Артем Омельчук.

1

«Це погано, що міліло озеро. Ми щороку сюди приїжджаємо і вперше таке бачимо. Дітям прикольню, є де розігнатися, а дорослим треба довго йти щоб скупатися. Якщо чиновники це питання не вирішать, то буде їм ганьба», «Минулого року так не було. Приїхали і страшно стало», «Чи це впливає на ваш відпочинок? – Ні, відпочити класно, тільки б трошки тепліше було», «У Білорусії кар’єр риють і вода проходить туди, от озеро поміліло. Я тут була 4 роки тому, то було глибше. Треба озеро спасати!», – коментують ситуацію відпочивальники.

1

«Основні притоки води ідуть з каналів, які ідуть з села Світязь – це озеро Линеве добавляє воду, болота додають і плюс озеро живиться підводними водами. Через канал, який сполучає озеро Світязь і Луків-Перемут. Це найбільша артерія, яка відводить воду з озера Світязь», – говорить начальник Шацької експлуатаційної дільниці Ратнівського міжрайонного управління водного господарства Іван Семенюк.

Зупинити відтік води можна на шлюзі. Його встановили у 60-70 роках минулого століття, і вже третій рік поспіль він несправний.

«Споруда ця поломана і вода постійно йшла. То перемостили мішками з піском, трішки воду підтримуємо», – розповідає Петро Юрчук, науковий співробітник Шацького національного природного парку.

За його словами, сезонне обміління Світязю спостерігають третій рік поспіль, а тому це не пов’язують з водоймами у Білорусі.

«Якщо ми перекриємо воду, то зменшимо відтік із Світязю, озеро Луків-Перемут може пропасти зовсім. Тому треба не тільки шлюз-регулятор робити зі Світязя, а й робити на відвідних каналах Луків-Перемут», – додав науковий співробітник парку.

На проєкт реконструкції шлюзу від озера Світязь кошти мають виділили на сесії Шацької ОТГ. Реалізувати проєкт мають намір цього року. Про встановлення другого шлюзу з озера Луки-Перемут поки не йдеться.

Коментарі
10 Липня 2019, 20:51
Головне призначення цієї безграмотної статті, виділити , а потім поділити гроші, які будуть виділені на проєкт реконструкції шлюзу від озера Світязь, тобто кошти мають виділили на сесії Шацької ОТГ. Тобто проєкт буде розроблено, гроші за проект розкрадені, а на реалізацію проекту, як завжди не буде грошей. Тобто крадуть по &amp;quot;мелочам&amp;quot;. <br/>Пояснюю всім головним і не головним спеціалістам: обєм води в оз. Лука складає одну тисячну долю того обєму що втрачає озеро зараз. Порахуємо: площа озера (приблизно) - (3,0 км х 9,0 км = 27 кв. км. Вода упала на 20 см (0,2 м). Рахуємо обєм втраченої води: 3000 м х 9000 м х 0,2 м = 5.400.000 м. куб. води зникло, або більше 5 млн. тон (1,0 куб.м. води = 1,0 тоні). Невже озеро Лука може прийняти стільки води. Дорогі вчені &amp;quot;академіки&amp;quot; із ШНПП та управління водного господарства, якщо ви безграмотні, то хоть не показуйте це на людях. На відстані біля 10 км находиться білоруський карьер, рівень нижньої точки якого нижче рівня оз. Світязь, а далі думайте, що робить Білорусь з чистою озерною водою Світязя, коли в неї природні та викопні ресурси обмежені, а виживати треба. <br/>З повагою керівник ГО &amp;quot;Центр екологічно-правового моніторингу навколишнього середовища&amp;quot; В.Г.Литвинчук
10 Липня 2019, 23:35
Бо каналізацію в ліс повернули...
11 Липня 2019, 01:07
Просто галичан навчили ходити в туалет.
11 Липня 2019, 03:26
просто понаставляли біотуалетів і люди вже не сцять в озеро а от пісочне не міліє бо не має тих проклятих біотуалетів то все із за них не треба унівєр закінчувати і так всьо ясно
08 Серпня 2019, 13:43
Покиньте секти,поверніться в лоно Української Православної Церкви Метрополита ОНУФРІЯ і все стане на СВОЇ МІСЦЯ,вода повернеться
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024