«Волинське братство» започаткувало на Шаччині новий пісенний фестиваль

07 Липня 2019, 13:00
«Волинське братство» започаткувало на Шаччині новий пісенний фестиваль 5776
«Волинське братство» започаткувало на Шаччині новий пісенний фестиваль

Санаторій «Лісова пісня» у вихідні гостинно зустрів представників Міжнародного громадського об’єднання «Волинське братство» разом з президентом Миколою Жулинським, головою ради Сергієм Шевчуком та іншими відомими українцями – вихідцями  з Волині, котрі не полишають контактів з рідним краєм.

Про це пише газета «Новий погляд+»

Потужна громадська організація, осередок якої знаходиться в Києві і об’єднує волинян не лише України, а й Росії, країн Європи, Австралії, Канади, цього року відзначає своє 20-річчя. «Волинське братство» було створене у 1999 році. Його членами є люди, яким не байдужа доля Волині, котрі сприяють духовному та економічному відродженню краю. Народні депутати, керівники підприємств, журналісти, кінорежисери, письменники, співаки – 80 представників земляцтва прибули до «Лісової пісні», аби відсвяткувати ювілей об’єднання яскравим мистецьким заходом – першим фестивалем пісень про Волинський край «Волинь моя».


 

Глядачі тепло вітали в актовій залі оздоровниці знаменитих волинян: відомого українського літературознавця і політика, директора Інституту літератури ім. Тараса Шевченка НАН України Миколу Жулинського; журналіста, поета, прозаїка, Президента благодійної організації «Фонд сприяння ініціативам газети «День» Миколу Гриценка; кінорежисера-документаліста, лауреата Національної премії ім. Тараса Шевченка Михайла Ткачука; поетесу, члена Національної спілки журналістів України, кавалера ордена «Святої Варвари Великомучениці» Ніну Омріяну-Бай та багатьох інших.


 

Пісні про Волинь зачарували глядачів з перших нот. 27 народних та авторських творів, які прозвучали у виконанні ансамблів і солістів, з музичним супроводом і акапельно, були присвячені рідній Волинській землі. До озерного краю на фестиваль приїхали з Києва гурт «Волиняни» з талановитими солістами Ганною Ярмолюк і Миколою Няньчуком, відома фольклористка і співачка Олена Видрич, Влада Чайка і Роман Пугач (співаки і ведучі фестивалю), з села Білин Ковельського району – народний ансамбль «Родина», з Вишнева і Згоран Любомльщини – відповідно вокальні колективи «Вишневий цвіт» і «Водограй», з Луцька – бард Микола Більшевич, з Ковеля – Андрій Мигуля.

Шацький край представили на фестивалі не менш талановиті народний ансамбль «Лісова пісня» та дитячий колектив «Барвінок» , тріо «Мальви» Шацького РБК та юна Юлія Храновська з Гаївки. Гостями творчого заходу стали вокальний дует «Душа Волині» – ​Алла Опейда та В’ячеслав Судима. Колектив ​виконав пісні, які стали справжніми волинськими хітами:  «Душа моєї рідної Волині» та «Нас весна не там зустріла». Зачарувала піснями народна артистка України, голова журі фестивалю Світлана Мирвода  – муза АТО, яка зі своїми побратимами виступала на вантажівках, танках, БМП у гарячих точках передової на Сході України.


 

«Приємно, що такий чудовий захід ми започаткували не в столиці, а на нашій рідній Волині, зокрема в чудовому її куточку – санаторії «Лісова пісня». Ми не рекламували цього свята, не запрошували на нього владу, а організували свято душі – української пісні. Хочемо, аби фільм про фестиваль, який незабаром з’явиться в мережі, продемонстрував волинянам України і цілого світу нашу велич, єдність, показав великі духовні надбання і скарби Волин», – зазначив голова ради «Волинського братства» Сергій Шевчук .

Авторитетне журі, в склад якого ввійшли Сергій Шевчук, Світлана Мирвода, Алла Опейда, а також Любов Рожнова, директорка Волинського науково-методичного центру культури, та Ірина Хмілевська, провідна методистка з народної творчості цього ж центру, визначили п’ять лауреатів фестивалю. Ними стали Дмитро Павличко, автор поезії «Дикі груші», яка прозвучала на фестивалі як пісня; Ганна Маковська, авторка слів і музики пісні «Спомин про Волинь»; ансамбль «Волиняни», народний ансамбль «Лісова пісня» та тріо «Мальви» Шацького РБК. Решта співаків отримала дипломи учасників.

Головну нагороду – гран-прі фестивалю журі одностайно присудило гімну волинян усього світу – пісні «Волинь моя» на слова і музику Степана Кривенького. Рада «Волинського братства» прийняла рішення про створення барельєфу Степана Кривенького на стіні офісу міжнародного громадського об’єднання в Києві.
Завершився фестиваль величним виконанням твору «Волинь моя». Співали стоячи всі: учасники фестивалю, представники земляцтва і численні відпочивальники санаторію. В цю мить, коли на очах багатьох виступили сльози, відчувалася велика гордість волинян за свій рідний край і любов до нього.


2
Андрій Мигуля і Ніна Омріяна-Бай
Андрій Мигуля і Ніна Омріяна-Бай

2
Ансамбль «Родина»
Ансамбль «Родина»

2
Алла Опейда та В’ячеслав Судима
Алла Опейда та В’ячеслав Судима

2
Народна артистка України Світлана Мирвода
Народна артистка України Світлана Мирвода

2

2

2

2

2

2

1

2

2

2

 

Мирослава ЦЮП’ЯХ

 

Коментарі
05 Грудня 2019, 18:48
Зацікавленим темою збереження українсьої культури.<br/>Стаття про те, як члени Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Рівненської області популяризують українську культуру в Європі та світі.<br/>Про створення музею української культури в Естонії (м. Кохтла-Ярве).<br/>Інтерв'ю з організатором музею, членом Рівненського товариства, Тетяною Івушкіною. <br/><br/>Стаття &amp;quot; - &amp;quot;Український музей в Естонії&amp;quot;<br/>http://rodovid.rv.ua/ukrayinskiy-muzey-v-estoniyi/
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром