25 червня в Шацьку: престольне свято в храмі святого преподобного Онуфрія Великого

25 Червня 2019, 09:35
2552

Цитата дня: «Тільки нещасні вірять у владу долі. Щасливі світу цього приписують самим собі всі успіхи, яких вони досягають» – Джонатан Свіфт.

Цей день в історії: 

1783 — Французький хімік Антуан Лоран Лавуазьє повідомив на засіданні Паризької академії наук, що вода — це сполука водню і кисню.

1923 — Партіарх Московський і Всієї Русі Тихон звільнений з ув'язнення в обмін на визнання легітимності ним радянської влади, засудження контрреволюційних дій і заклик до співпраці з властями.

1939 — у Львові відбулись останні збори Наукового товариства імені Шевченка. З приходом більшовиків у вересні НТШ припинило свою діяльність, а на початку наступного року Товариство і всі пов’язані з ним установи ліквідовано.

1950 — армія Північної Кореї напала на Південну Корею. Почалася Корейська війна.

Іменинники: Андрій, Ганна, Арсеній, Іван, Онуфрій, Пафнутій, Петро, Степан, Тимофій.

Про це Район.Шацьк писав рік тому:

Мельники: випускники попрощалися з рідною школою

2

25 червня, в день пам'яті святого преподобного Онуфрія Великого, в Шацьку престольне свято.

У Свято-Онуфріївському храмі селища (настоятель протоієрей Володимир Гичка) звершується святкове Богослужіння.

Про життя преподобного Онуфрія свідчить розповідь монаха Пафнутія, який відвідав святого, коли той уже прожив самітником 60 років у пустелі. Волосся та борода святого були білими, як сніг, і звисали до самої землі, постать – наче оповита сяйвом. У те, що Онуфрій розказав монаху, було важко повірити. Борода преподобного виросла до колін за один день, щоб покрити його наготу, коли зотліли залишки одягу. Харчувався він спочатку овочами, потім Ангел Божий почав йому носити хліб. До того ж завдяки Божому провидінню біля келії святого виросла пальма, на якій завжди було багато фініків, а поруч стало бити джерело. Щосуботи Ангел приносив Онуфрію причастя. На наступний день після того, як Пафнутію стали відомі подробиці життя святого, останній віддав Богові дух. У той момент небесне сяйво покрило тіло старця і почувся спів ангельського хору. Похоронивши тіло Онуфрія, Пафнутій повернувся у свій монастир і розказав іншим про чудесне життя великого старця.

Святий Онуфрій допомагає подорожнім та молодим бездітним парам, які через заступництво святого вимолюють у Бога народження дітей.

Погода 25 червня

Увесь день у Шацьку небо буде ясним, але ввечері, можливо, погода зміниться на хмарну. Без опадів. Температура +22...+26.

Народний прогноз погоди: 25 червня відзначається день пам'яті преподобних Петра Афонського і Онуфрія Великого. У народі цей день часто називали Петро Поворот, оскільки з Петра Афонського сонце на зиму, а літо на спеку повертає. У минулі часи було прийнято сіяти в цей день до обіду якесь біле зерно, а після обіду - чорне (гречку). Виконання цього правила гарантувало успіх. У цей день випадають великі роси. Наші пращури примітили, якщо дощ йде маленькими краплями – буде йти довго.

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром